Vágólapra másolva!
Keményebb és szorosabb derbire számított a két rivális szurkolótábor a Dinamo-Steaua rangadón, ám egy kis bírói segédlettel a Dinamo legénysége simán teljesítette feladatát: legyőzte a tavalyi bajnokot. Ugyanis Pompiliu Stoica kiállítása az első félidő végén (két sárga lap miatt) végképp megpecsételte a vendégek sorsát, akik a második félidőben nem is nagyon erőltették a felzárkózást a 2-0-s hátrányból. A meccset követő napokban a Steaua tulajdonosa nem bírt az idegeivel: megvert egy újságírót.

Győzelmükkel a dinamós "Vörös Kutyák" továbbra is ott loholnak a listavezető Rapid nyomában, a bajnoki címvédő Steaua viszont lépéshátrányba került. "A győzelem teljes mértékben a csapat érdeme " - értékelt a mérkőzés után Ion Marin, a Dinamo mestere. "Az utóbbi három fordulóban a valóságos értéküket igazolták a fiúk, és a Steaua elleni siker feltette a koronát erőfeszítéseink eredményeire. Persze tudjuk, hogy egyetlen értékes győzelem még nem jelenti a végleges sikert, hiszen még a bajnokság felénél sem tartunk." A bajnokcsapat vezetőedzője, Victor Piturca ezúttal is a játékvezetőt okolta a kudarcért. "Stoica kiállítását nem tartom szabályosnak" - méltatlankodott a Steaua mestere. "Az első sárgánál a játékos jogosan követelte a tizenegyest, ehelyett lapot kapott. A második sárga egy szokványos szabálytalanság volt, nem tudom miért kellett ezért lapot adnia, hiszen ezzel a mérkőzés kimenetelét nagy mértékben befolyásolta Altmayer játékvezető. Ennek ellenére sok helyzetet pazaroltunk el, nem beszélve a kapushibáról, aminek következtében a Dinamo megszerezte a vezetést."

A futballon kívül - illetve azon belül még inkább - másról is beszélnek Románia-szerte, az "ügy" alanya a Steaua tulajdonosa: Gigi Becali megvert egy tévést a stadion parkolójában. A Pro TV humoros sportműsorának kongói származású riportere interjút akart készíteni a vehemens modoráról ismert vezetővel, aki rasszista szavakkal sértegette, és többször megütötte őt.

Becalinak a közelmúltban már meggyűlt a baja az újságírókkal. Egy hónapja azt mondta egy riporternek: "Mindegyikőtöket lelőném, téged kivéve: nálad beérném életfogytig tartó börtönnel is." Korábban azzal fenyegette meg egyik játékosát, hogy kiirtja a családját, mert másik együtteshez igazolt.

Most kéthetes szünet következik a román bajnokságban, mert a válogatott november 10-én és 14-én vb-pótselejtezőt játszik Szlovéniával. Eseményekben viszont - úgy tűnik - addig sem lesz hiány.

A osztály, 12. forduló:

Sportul Studentesc - FC National 0-1
gól: Mitrovici (7.)

Dinamo - Steaua 2-0
gól: Mihalcea (26.), Bolohan 48.

Ceahlaul Piatra Neamt - FC Brasov 1-0
gól:
Solomon (29.)

UM Timisoara - FC Arges 1-1
gól: Vlaicu (41.), illetve Vladoiu (13.)

FCM Bacau - Galaci Otelul 1-0
gól: Badoi (30.)

Rapid - Petrolul 4-1
gól: Sumudica (56., 58.), Rat (67.), Bogdanovici (68.), illetve Irimescu (84.)

Farul - Gloria 1-0
gól:
Negru (54.)

Astra - U. Craiovai 2-2
gól: Duna (38.), Ilyés (42.), illetve Danciu (82., 88.)

A bajnokság élcsoportja:

1. Rapid 27 pont, 2. Dinamo 25, 3. FC National 23, 4. Steaua 22, 5. Bákói FCM 20, 6. Farul 18.

Balla István

Korábban:

Felzárkózott a Steaua és a Dinamo