Vágólapra másolva!
Angliában, Svédországban és Argentínában fellélegezhettek a futballdrukkerek: úgy tűnik, világbajnoki csoportellenfelük, a nigériai válogatott nem tanult korábbi hibáiból, mert pár hónappal a World Cup előtt menesztette szövetségi kapitányát, Shaibo Amodut. A tréner, aki kijuttatta a csapatot a vébére, "mindössze" a harmadik helyet szerezte meg a gárdával az Afrikai Nemzetek Kupáján, és ez az állásába került.

Egy évvel ezelőtt még a holland Jo Bonfrere ült a Szuper Sasok kispadján, de a világbajnoki selejtezőket rosszul kezdte a csapat, és így a szakembert menesztették, helyére pedig a helyi Amodut nevezték ki, akinek sikerült javítania az együttes helyzetén, és kijuttatta a gárdát a vébére. A nigériaiak ezzel sorozatban harmadszor jutottak ki a világversenyre, és a korábbi kettőn külföldi tréner dirigálta őket, így Amodu most történelmet írhatott volna, ám nem tartott ki a World Cup kezdetéig.

Pedig arról nem nagyon tehetett, hogy az Afrikai Nemzetek Kupája előtt a fél csapat nem azzal foglalkozott, hogy minél jobb teljesítményt nyújtson, hanem azzal, hogy a győzelmi prémium hány ezer dollár lesz. Ez a probléma végül is megoldódott, hiszen a Szuper Sasok az elődöntőben kikaptak a szenegáliaktól, és így csak a harmadik helyet szerezték meg, és a torna után "benne volt a levegőben" Amodu menesztése. Ez végül most történt meg, a hivatalos indoklás szerint azért, mert nem megfelelően irányította a csapatot, és a gárda körül káosz uralkodott. A zuhanyhíradó szerint azonban a háttérban a tréner és a sportminisztérium ellentéte húzódott, hiszen amikor Amodu 1994 és 97 között a válogatottnál dolgozott, akkor is azért küldték el, mert összekülönbözött a hivatalnokokkal.

A szakvezető kirúgását egyébként most is a sportminiszter, bizonyos Ishaya Mark Aku jelentette be. "A csapatunk tele van kiváló képességű futballistákkal, az Afrika-kupát meg kellett volna nyernünk" - mondta a sportminiszter. "A siker azért maradt el, mert a játékosok fegyelmezetlenek voltak a pályán és azon kívül is, ezért pedig a szövetségi kapitányt terheli a felelősség."

Hogy Amodu utódja a szövetség szakmai irányítója, Festus Oningbide. Ő korábban már volt kapitány, igaz, nem manapság, hanem 1982 és '84 között, amikor a kontinensbajnokságon a második helyig vezette a csapatot. A nigériai futball utazó nagykövete, az egykoron az angol Wimbledonban szerepelt John Fashanu viszont megint egy küldöldi edzőt, Ruud Gullitot látma szívesen a kispadon. A holland szakember edzői pályafutása során eddig mindössze két helyen dolgozott: a Chelsea-nél és a Newcastle Unitednél. Utóbbitól 1999-ben menesztették, azóta sehol sem tevékenykedett.

Ajánlat: