Vágólapra másolva!
Eldőlni látszik a bajnoki cím sorsa Spanyolországban, miután a Real Madrid (szokása szerint) a hét közi BL-győzelme után a Primera Divisiónban egy sokkal gyengébbnek tartott ellenféllel szemben vereséget szenvedett, a Valencia pedig kibrusztolta magának a győzelmet az Espanyol ellen. A listavezető úgy tudott nyerni, hogy több az első félidő közepétől emberhátrányban játszott, és egygólos hátrányból kellett fordítania.

A Real Madrid drukkerei nem véletlenül tartottak a Real Sociedad elleni idegenbeli találkozótól: ebben a szezonban ugyanis már két alkalommal is előfordulhatott, hogy a Bajnokok Ligájában aratott győzelem bajnoki vereségbe torkollott. Még szeptemberben az AS Roma legyőzése után a Betistől kapott ki a királyi gárda, a Bayern München kiverése után pedig az Osasuna leckéztette meg. A fővárosiak számára azért is ígérkezett a szokottnál nehezebbnek a meccs, mert mindkét középső védőjük hiányzott eltiltás miatt. A Real azonban elsősorban azért kapott ki San Sebastianban, mert a támadó részlege (amelyben két Aranylabdás, Figo és Zidane, plusz a szintén világklasszis Raúl játszott) csapnivalóan futballozott, a királyi gárda helyzetet is csak elvétve tudott kidolgozni.

Az első félidőben egyik kapu sem forgott veszélyben különösebben, ám a második játékrész első percében Pedro Munitis a kapufát találta el. Meglehet, ha ez bemegy, és a Real vezetést szerez, beindult volna a henger, de a labda kifelé pattant, így folytatódott a szenvedés, miközben a Sociedad egyre nagyobb magabiztossággal futballozott. Egy óra elteltével aztán jött a "mélyütés" a fővárosiak számára: Iván Helguera túl erőszakosan választotta el a labdától a tizenhatoson belül Agustin Aranzabalt, és a bíró tizenegyest adott, amit Darko Kovacsevics be is rúgott. A Madrid kétségbeesetten elkezdett rohanni az eredmény után, de így hátul teljesen kinyílt, és a hazaiak kedvükre dolgozhatták ki a helyzeteket, amelyek közül aztán Dmitrij Hohlov és Oscar de Paula is értékesített egyet-egyet. A Sociedad győzelme azt jelenti, hogy a baszk együttes minden bizonnyal bennmarad a legjobbak között.

A madridiak persze még bízhattak abban, hogy a Valencia is megbotlik, bár erre a papírforma szerint nem sok esély volt, hiszen az Espanyol az egész idény során csak egyszer nyert idegenben. Most azonban a barcelonai együttes az első félidő közepén Raúl Tamudo tizenegyesével vezetést szerzett, és két perccel később a hazaiak tíz emberre fogyatkoztak, miután Amadeo Carboni piros lapot kapott. A Valencia tíz emberrel is nagy fölényben játszott, de képtelen volt betalálni. A második félidő közepén aztán Rafa Benítez mester cserére szánta el magát, és Vicente helyett Kily Gonzálezt hozta be a bal oldalra, ami sorsdöntőnek bizonyult. Az argentin ugyanis első labdaérintésével gólpasszt adott Rubén Barajának, aki bal lábbal a hálóba helyezett. Tíz perccel később a jelenet megismétlődött, a különbség mindössze annyi volt, hogy Baraja ezúttal jobbal volt eredményes, és könnyen lehet, hogy ez a gól aranyérmet jelent majd a Valencia számára.

A harmadik szombati találkozón a Barcelonának sikerült túltennie magát a keddi, Real Madrid elleni vereségen, még ha nem is könnyen. A Villarreal eddigi két látogatása alkalmával elhozta a három pontot a Camp Nouból, és az első félidőben most is vezetett, de a katalánok a második játékrészben két perc alatt megfordították az állást, majd a hátralévő időben magabiztossá tették a győzelmet. Hogy a hazai öröm mégse legyen teljes, arról Luis Enrique sérülése gondoskodott, a válogatott középpályás valószínűleg nem léphet pályára a Real Madrid elleni BL-visszavágón.

Primera División, 36. forduló:
Barcelona - Villarreal 4-1
gól:
Luis Enrique (55), Motta (57.), Kluivert (68.), Saviola (71.), illetve Victor Fernandez (16.)

Valencia - Espanyol 2-1
gól: Baraja (68., 79.), illetve Tamudo (30.-11-esből)
piros lap: Carboni (33., Valencia)

Real Sociedad - Real Madrid 3-0
gól:
Kovacevic (59.-11-esből), Hohlov (84.), Oscar de Paula (90.)

vasárnapi mérkőzések:
Zaragoza - Celta
Sevilla - Alavés
Rayo Vallecano - Bilbao
Osasuna - Las Palmas
Mallorca - Betis
Tenerife - Valladolid
Deportivo - Malaga

Ajánlat:

A Primera División állása és mesterlövészei