Vágólapra másolva!
Mallorca, a részegen hangoskodó német és angol turisták szigete mostanság focilázban ég. Pedig milyen pocsékul indult a szezon: három vereség egy szuszra, sereghajtó pozíció, amikor még tombolt a mediterrán nyár. Aztán hazamentek a lumpok Dortmundba és Birminhambe, s azóta nem ismeri a kudarc ízét a Real Mallorca: győzelmek az Athletic Bilbao, az Espanyol, a Betis, az Osasuna, a Valladolid és vasárnap az Alavés ellen.

Hat diadal sorozatban - klubrekord! S nem utolsósorban: harmadik hely a tabellán kilenc forduló után, pontszámegyenlőség a bajnok Valenciával. Azzal a Valenciával, amely a nyitó fordulóban Palma de Mallorcában fektette kétvállra a csapatot. A magyarázat két név: Walter "Rifle" Pandianai, aki egy hét leforgása alatt öt gólt rúgott és Gregorio Manzano, egy 46 éves, szemüveges edző, a mallorcai csoda atyja.

A pechsorozat után remekel a Mallorca/sport/focivilag/20021110apechsorozat.htmlCápák veszik körül Mallorca szigetét/tudomany/fold/20020919capak.htmlA Primera Division állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20021109aprimera.html

A hatodik áldozat a sorban vasárnap az Alavés, a korábbi éves meglepetéscsapata volt, Mané edző gárdája azonban nyomaiban sem emlékeztet a régi együttesre, amely UEFA-kupadöntőt vívott a Liverpoollal. A liga, sőt egész Spanyolország figyelme most nem Vitoria, hanem Palma de Mallorca felé fordul.

A bailéni születésű, azaz andalúz Manzano kacskaringós út végén, a Villanueva, az Úbeda, a Real Jaén, a Martos, a Talavera, a Toledo, a Valladolid, a Racing Santander és a Rayo Vallecano kispadja után érkezett meg a Baleári-szigetek legnagyobbikába. A két legnagyobb ász, a válogatott Luque és a kameruni Samuel Eto'o közül csak utóbbit sikerült a csapatnál tartania, előbbi La Corunába szerződött. Jött viszont helyette az uruguayi válogatott csatára, Walter "Rifle" Pandiani, aki a kezdeti bizonytalankodás után rászolgált becenevére: valóságos puskaként lövöldözi a gólokat. Ki emlékszik ma már Albert Luquéra a Son Moix-stadionban?

Manzano kiváló pedagógus hírében áll, remekül tanítja játékosait. Ez nem is csoda, hiszen civilben spanyol tanár, valaha a neves torreádort, Enrique Poncét készítette fel az érettségijére.

A pillanatnyilag legnagyobb becsben tartott mallorcai játékos, Walter Gerardo Pandiani Urquiza, a "Puska" 26 éve látta meg a napvilágot Montevideóban. A 184 centis, 74 kilós - tehát ideális testalkatú - center a Penarolban lett sztár, s ott figyeltek fel játékára a Deportivo megfigyelői. Két éve érkezett a galíciai fővárosba, de nem tudott igazán gyökeret verni Javier Irureta sztárgárdájában Javi Moreno és Roy Makaay árnyékában.

A védelem oszlopa a 36 éves Miguel Ángel Nadal, az egyik legrutinosabb spanyol labdarúgó. A sokszoros válogatott, a Távol-Keleti világbajnokságon is a spanyol nemzeti együttest erősítő centerhalf 1986-tól 1991-ig a Mallorca, 1991-től 1999-ig a Barcelona, majd az utóbbi három évben ismét a Mallorca játékosa. Ott volt az 1992-ben Bajnokok Ligája-nyertes barcelonai Dream Teamben, s a Kupagyőztesek Európa Kupájában diadalmaskodó együttesben is, ötszörös spanyol bajnok.

A csapat motorja Ariel "Cano" Ibagaza. A 26 éves, Buenos Aires-i születésű középpályás - beceneve annyit tesz: vízcsap - 166 centis, 65 kilós alkatával nem annyira a tipikus futballista etalonja, viszont fáradhatatlan, és kiválóan irányít. 1994 és 1998 között a Lanús karmestere volt, négy éve a Mallorcát vezényli.

Samuel Eto'o, a legnagyobb kameruni tehetség még mindig csak 21 éves, de már megfordult a Leganés, az Espanyol és a Real Madrid együttesében, a Mallorcánál harmadik idényét tapossa. A 180 centis, 75 kilós támadó zsenialitását a legutóbbi világbajnokságon is megcsodálhattuk.

A Mallorca következő ellenfele az "óriásölő" hírében álló Racing lesz, méghozzá Santanderben.

Ch. Gáll András