Vágólapra másolva!
Nem könnyű a csatárok élete a Real Madridnál, hiszen Raúl és Ronaldo mellett a legjobb támadók is a kispadra szorulhatnak. A szezon elején Fernando Morientes volt elégedetlen helyzetével, és szeretett volna mindenáron távozni a királyi gárdától, a legutóbbi hírek szerint pedig most Guti az, aki a távozás gondolatával foglalkozik. A saját nevelésű focista a nyáron hagyhatja el a Bernabéu-stadiont, és könnyen elképzelhető, hogy a Highbury lesz az új állomáshelye.

José María Gutiérrez Hernández, művésznevén Guti mindig is a Real Madridban futballozott: a különböző korosztályos együttesekben kezdte, a B csapatban folytatta, és még nem volt húszesztendős, amikor bemutatkozhatott a felnőttek között.

Pályafutása első felében támadó középpályásként játszott a királyi gárdában, ilyen minőségben debütált a spanyol válogatottban is 1999-ben, ám a 2000-2001-es szezonban, amikor Fernando Morientes megsérült, csatárrá avanzsált, és ha lehet, itt még jobb teljesítményt nyújtott. Kétségtelenül ez volt a legjobb idénye, hiszen a bajnokságban 14 gólig jutott, a Bajnokok Ligájában pedig négyszer talált be. Mindezt a legutóbbi pontvadászatban nem tudta megismételni, de a jelenlegi szezon sokat ígérően kezdődött a számára.

A Primera División állása/sport/focivilag/20030126aprimera.html

Az idény elején ugyanis Guti biztos tagja volt a kezdő tizenegynek, tulajdonképpen ő volt a Real Madrid második számú csatára Raúl mögött. Ronaldót már leigazolta a klub, de a brazil kisebb sérülése és gyengébb erőnléte miatt még nem volt bevethető, Moreintesre pedig kissé neheztelt a klub vezetősége, mert nem akart távozni az egyesülettől. Guti pedig élt a lehetőséggel: betalált az európai szuperkupa döntőjében, a Bajnokok Ligája első mérkőzésén kettőt vállalt az AS Roma ellen, majd pedig a bajnokságban az Osasuna ellen is eredményes volt.

Azt azonban sejteni lehetett, hogy mindez csak Ronaldo felépüléséig tarthat, hiszen nem azért fizettek ki a Fenoménért olyan temérdek pénzt, hogy a kispadon ücsörögjön. Így is történt: amióta a brazil rendszeresen pályára lép, azóta Guti csak cserének számít, és csak akkor volt kezdő, ha Roni nem állt a csapat rendelkezésére. Így is rúgott még két gólt (plusz egyet a Világkupa döntőjében), és az első 18 forduló mindegyikén szerepelt, de csak kilencszer volt kezdő ember.

Ki legyen a Real csatára, Guti vagy Ronaldo?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=47872

A legutóbbi két bajnokin pedig még a kispadon sem kapott helyet. A Bilbao ellen ez érthető volt, hiszen Guti sérüléssel bajlódott, de az Espanyol elleni meccs előtt már játékra jelentkezett, és teljes értékű edzésmunkát végzett. Ennek ellenére a Ronaldo-Raúl csatársor mellett Morientes és Portillo voltak a cserék, Guti csak a lelátóról nézhette a mérkőzést. A hírek szerint ez volt az utolsó csepp a pohárban Guti számára, aki a nyáron mindenképpen távozni akar a királyi gárdától.

Érdeklődésben nincs is hiány: az Arsenal állítólag még a Terrassa elleni kupamérkőzésre megfigyelőt küldött Guti miatt, és szívesen látná a támadót a játékoskeretében. A focista szerződése ugyan még két évig érvényes, de a benne szereplő kivásárlási záradék nem olyan magas, hogy megfizethetetlen lenne az Ágyúsok számára, ha valóban szükségük van a középpályásra, akit korábban kétszer is szerettek volna elvinni Madridból: még a kilencvenes évek végén a Fiorentina, tavalyelőtt pedig az AC Milan, ám a Real egyszer sem engedte el. Igaz, akkor Guti nem akart távozni, most viszont ő az, aki el akar menni.