Vágólapra másolva!
A csütörtöki UEFA-kupa elődöntők a portugál klubfutball eddigi legnagyobb sikerét hozhatják: jó az esély ugyanis arra, hogy két luzitán együttes kerül be a torna fináléjába, márpedig erre korábban sosem volt példa. A nehezebb dolga a Boavistának lesz, a Celtic elleni visszavágó előtt ugyanis 1-1 az állás, az FC Porto viszont háromgólos előnnyel utazik Rómába, hogy a Lazio vendége legyen.

A Celticnek nem nagyon megy az utóbbi időben: a hét végén a Hearts elleni, korábbról elmaradt bajnokin a gárda 2-1-es vereséget szenvedett, és ezzel szinte minden esélye elszállt arra, hogy megvédje a bajnoki címét. Az ősi rivális Rangers előnye immár nyolc pont, ami még akkor is tetemes, ha a Kelták egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak, és a hét végén városi rangadóra kerül sor, hiszen ha azt és az elmaradt meccset is megnyeri a csapat, a Protestánsoknak még akkor is marad két pont fórjuk.

És mivel a Celtic már a Ligakupában és a Skót Kupában sincsen versenyben, a csapatnak csak az UEFA-kupa maradt arra, hogy megmentse a szezonját. A skótok kilátásai azért nem olyan rosszak, hiszen bár az első meccsen hazai pályán csak egy 1-1-es döntetlenre voltak képesek, az előző körben a Boavistánál jóval többre taksált Liverpool ellen is hasonló volt a helyzet, és a Celtic akkor a visszavágón idegenben tudott nyerni 2-0-ra. Az is bíztató lehet a Kelták számára, hogy angol támadójuk, Chris Sutton felépült sérüléséből, és a csapat rendelkezésére áll.

A Celtic fennállásának egyetlen nemzetközi kupasorozatát 1967-ben, a BEK-ben szerezte, és azt a gárdát azóta is Lisszaboni Oroszlánoknak (Lisbon Lions) nevezik, mivel az Inter elleni döntő a portugál városban volt. Most Portóban kellene bizonyítani a focistáknak, ám ehhez a Boavistának is lesz egy két-szava: a Sakkosok a bajnokságban nem állnak valami jól, csak a 12. pozíciót foglalják el, de az UEFA-kupában menetelnek, olyan csapatokat vertek ki, mint a PSG, a Hertha BSC és a Málaga, hazai pályán pedig az összes meccsüket megnyerték a sorozatban, a legutóbbi négyet mind 1-0-ra. Ez alapján mindenképpen ők számítanak esélyesebbnek.

A másik ágon is a portugál együttesnek van nagyobb sansza a döntőbejutásra, köszönhetően az első meccsen aratott 4-1-es győzelemnek, bár az első percekben rúgott olasz gól még sokba kerülhet a Portónak. Nem mintha a 3-0-s győzelmet olyan egyszerű lenne megszereznie a Laziónak, de a római együttes ebben a szezonban már sokszor bizonyította, hogy ha elkapja a fonalat, akkor bármire képes. Valami ilyesmibe bízik a csapat mester, Roberto Mancini is, aki kijelentette: "Ha gyorsan be tudnánk találni, akkor azzal alaposan megijeszthetnénk a portugálokat, és ki tudja, mi lehet ennek a következménye. Egy biztos: őrült egy este lesz" - mondta a szakvezető, aki, úgy látszik, gyorsan elfelejtette, hogy az első meccsen is ők szereztek vezetést, mégpedig meglehetősen gyorsan, de a vége mégis egy 4-1-es vereség lett.

Ráadásul a Lazio ebben a kiírásban eddig inkább idegenben vitézkedett, hazai pályán a Wisla Krakówot és a Sturm Grazot sem tudta megverni, márpedig a Porto nehezebb ellenfél lesz. A portugálok ugyanakkor kitűnő formában vannak, hazájuk bajnokságát tulajdonképpen már megnyerték, hiszen 13 pont a Benfica előtt, és bejutottak a Portugál Kupa döntőjébe is, vagyis csak az UEFA-kupára kell koncentrálniuk. A játékosok nagy önbizalommal várják a találkozót, és a brazil származású, ám már a portugál válogatottban is bemutatkozott Deco le is szögezte: "Ha koncentrálunk, akkor nehéz lesz nem bejutni a fináléba. Ez a csapat képes arra, hogy történelmet írjon" - utalt a középpályás az esetleges triplázásra.