Vágólapra másolva!
A szezon előtt kevesen gondolták volna, hogy a két római együttes közül ezúttal nem a Roma, hanem a Lazio végez majd előrébb a tabellán, és hogy végül így történt, az nemcsak a kék-fehérek remeklésének, hanem a Farkasok gyengélkedésének is köszönhető. Fabio Capello együttese a nyolcadik helyen fejezte be a bajnokságot, a klub 1997 óta nem végzett ilyen rossz helyen a Serie A-ban. A tréner szerencséjére a gárda így is kiharcolta a szereplést a nemzetközi porondra az olasz kupán keresztül.

Az előző két idényben bajnok, majd ezüstérmes lett a csapat, és a szurkolók, illetve az elnök, Franco Sensi most is valami hasonló teljesítményt várt a gárdától, Fabio Capello azonban már a szezon előtt jelezte: véleménye szerint a Farkasok ezúttal maximum a negyedik helyért lesznek versenyben, a bajnoki címért aligha.

A tréner elsősorban azért volt ilyen borúlátó, mert legfőbb kiszemeltjét, a holland Edgar Davidsot nem sikerült megszerezni a Juventustól, és mint kiderült, Capello tökéletesen látta a helyzetet. A csapat ugyanis katasztrofálisan kezdte a bajnokságot, és már az idény elején látszott: ezúttal valóban nem lesz versenyben az aranyért a gárda. Sőt, ha az első fordulókban Francesco Totti nem futballozott volna olyan kiválóan, akár a kiesés szele is meglegyinthette volna a rómaiakat: a csapatkapitány az első 14 fordulóban tíz alkalommal volt eredményes, és többnyire pontot vagy pontokat érő gólokat szerzett.

Nem csoda, hogy a drukkerek kissé megijedtek, amikor decemberben a Reggina elleni bajnokin a válogatott támadó a 37. percben lebicegett a pályáról, és aggodalmuk később még nagyobb lett, amikor kiderült: Tottinak legalább egy hónapot ki kell hagynia. Akkoriban ugyanis nagyon úgy tűnt: a Roma szereplése túlságosan is Totti-függő, azaz a csapatkapitány nélkül a gárda még a középmezőnyből sem nagyon emelkedik ki, ráadásul az év végére nyilvánvalóvá vált, hogy Capello ezúttal alaposan melléfogott az új igazolásokkal.

A mester korábban mindig remekül lépett a játékospiacon, az általa szerződtetett Vincenzo Montella, Emerson, Francisco Lima, Gabriel Batistuta, Walter Samuel vagy Christian Panucci nélkül a Farkasok aligha nyerhettek volna bajnokságot, illetve végezhettek volna tavaly a második helyen. A legutóbbi holtszezonban leigazolt focisták azonban egytől egyig csődöt mondtak: Josep Guardiola nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de ugyanez volt elmondható Trajanosz Dellaszról és Davide Bombardiniről is.

A januári átigazolási időszakban Capellónak tehát gyorsan megoldást kellett találnia a problémákra, ami azonban csak félig sikerült neki. A csatársor átalakítása érdekében az Interhez elengedett Batistuta helyére a fővárosi klub megszerezte a Chievótól Massimo Marazzinát, aki azonban szintén balfogásnak bizonyult: eleinte ugyan még kapott játéklehetőséget, de később kiszorult a gárdából, és egyetlen gólt sem tudott szerezni a Roma színeiben.

A másik januári új szerzemény viszont igazi telitalálatnak bizonyult: a Leedstől kölcsönkapott Olivier Dacourt a gárda egyik nagy erőssége volt tavasszal. A középpályás egy mérkőzés kivételével mindegyik bajnokin a kezdő tizenegyben szerepelt, és jelenléte tartást adott a gárdának: tulajdonképpen ugyanazon a poszton szerepelt, mint a Capello által tavaly nyáron kiszemelt Davids. Ráadásul Dacourt játéka mellett a brazil Emerson játéka is alaposan feljavult.

Mindez azonban nem lett volna elég ahhoz, hogy a csapat tavasszal hosszú hajrát nyisson, és egyrészt beverekedje magát az olasz kupa döntőjébe, másrészt pedig feljöjjön a nyolcadik helyre a tabellán. Capello azonban onnan kapott segítséget, ahonnan talán a legkevésbé számított rá: a keret egyik legproblémásabb futballistája, Antonio Cassano kapta össze magát és vette a hátára a csapatot.

Az öntörvényű futballistának az elmúlt két évben rengeteg konfliktusa volt a trénerrel, ám az elmúlt hetekben végre tehetségének megfelelő teljesítményt nyújt. Az idei esztendőben Antonio hét gólt szerzett a bajnokságban, ráadásul az olasz kupa elődöntőjében a Lazio ellen ő fejelte az első találatot, ami később nagyon sokat számított a végelszámolásnál.

A mostani szezont tehát tulajdonképpen elvesztegették az AS Románál, nem csoda, hogy a következő idényre való felkészülés már hetekkel ezelőtt megkezdődött a klubnál. Az egyesület sportigazgatója, Franco Baldini nyilatkozataiból világosan látszik: a Farkasok a nyáron elsősorban egy középhátvédet és egy gólerős támadót, egy igazi középcsatárt akarnak igazolni.

Utóbbira azért van szükség, mert ilyen típusú futballistája Batistuta távozása óta nem nagyon van a gárdának, míg előbbi az argentin bekk, Walter Samuel esetleges távozásával lehet nagyon fontos. A kiszemeltek természetesen régóta megvannak: a védelem megerősítésére mindenképpen a Chievo focistáját, Nicola Legrottagliét akarják megszerezni, a támadósorba pedig a svéd Zlatan Ibrahimovic vagy az ausztrál Mark Viduka érkezhet. Egy biztos: Capello még egy ilyen szezont nem engedhet meg magának a Roma élén.