Vágólapra másolva!
Közeleg az elnökválasztás időpontja a Barcelonánál. A szebb napokat látott katalán klub élére kilencen pályáznak, közülük a legesélyesebb Lluís Bassat, őt Jaume Llauradó és Josep Martínez-Rovira követi a sorban, rajtuk kívül reálisan senki sem jöhet számításba potenciális elnökként. Az utóbbi napokban felerősödött a jelöltek gátlástalan ígérgetése a szavazásra jogosult, klubtagsági igazolvánnyal rendelkező szurkolók között: Van Nistelrooytól David Beckhamen át Iker Casillasig nagyobbnál nagyobb sztárok szerződtetésével kecsegtetik a választókat a kandidátusok.

Lluís Bassattnál például David Beckham a csali, állítólag a Manchester United jobb oldali középpályásának ügynöke már megkereste az elnökjelöltet, hogy védence szívesen menne Barcelonába. Bassatt afféle barterben gondolkodik, az ellentételezést Patrick Kluivert jelentené, no meg természetesen némi készpénz, hiszen Becks jelenleg nyilvánvalóan többet ér a pályafutása egyik leggyengébb szezonját teljesítő hollandnál.

Nem is nélkülözi a logikát a Beckham-Kluivert csere, ugyanis a holland centernek felére akarják csökkenteni a fizetését a Barcánál, amit ő nagyon is nehezményez, ugyanakkor az Old Traffordban régóta szívesen látnák Kluivertet, hiszen így összeállna a MU-nál a holland válogatott csatársora.

Bassattnak egyébként már volt egy jó húzása: négy évre leszerződtette sportigazgatónak Josep "Pep" Guardiolát, a kilencvenes évek barcelonai Dream Teamjének dirigensét, aki a minap fejezte be aktív pályafutását az olasz Brescia csapatánál - meglepően fiatalon, 32 évesen. Emiatt már neki is támadtak Bassattnak azzal, hogy egy ilyen tapasztalatlan, "tejfelesszájú" valakire nem lehet rábízni ezt a felelősségteljes posztot, a szurkolók viszont nagy örömmel fogadják egykori kedvencük visszatérését.

Josep Martínez-Rovira, a második legesélyesebb jelölt sem aprózza el a dolgot: egyenesen Ruud Van Nistelrooy-t, a Manchester United holland csodacsatárát - sokak szerint a világ legjobb centerét - hozná Barcelonába. Állítólag 48 órán belül így vagy úgy eldől a kérdés, Martínez-Rovira szerint Van Nistelrooyt érdekli a tranzakció...

Jaime Llauradó visszavágna az ősellenség Real Madridnak a három évvel ezelőtti Figo-merényletért. 2000 nyarán az akkor elnöki posztra pályázó Florentino Pérez "ellopta" a katalán klubtól "koronaékszerét", Luis Figót, Llauradó most egy madridi "félistent", Iker Casillast nézte ki magának. A 22 éves kapus leigazolásával két legyet ütne a Barca egy csapásra: egyrészt megrendítő csapást mérne a Madridra, másrészt az amúgy is hiányposztnak számító kapus szerepkörére találna ideális megoldást.

Ch. Gáll András