Vágólapra másolva!
Látványosan összeomlott hétfőn annak az öt kelet-európai vádlottnak a pere, akiket egy brit bulvárlap tavalyi híre alapján azzal vádoltak, hogy több millió fontos váltságdíj reményében el akarták rabolni David Beckhamnek, a Manchester United és az angol labdarúgó-válogatott világhírű középpályásának nemkevésbé híres feleségét és a pár két gyermekét.

A News of the World tavaly novemberben röpítette világgá a hírt, hogy egyik nyomozó újságírója személyesen akadályozta meg Victoria Adamsnek, az egykori Spice Girls együttes sztárjának, valamint a házaspár két gyermekének, Brooklynnak és Romeónak az elrablását. Az újságíró az akkori, szenzációs tálalású hír szerint beszivárgott a román és koszovói albán illegális bevándorlókból álló ötfős banda környezetébe, és kiderítette, hogy a társaság ötmillió font váltságdíj reményében el akarja rabolni Beckham családját.

A legnagyobb példányszámú vasárnapi brit tömeglap óriási feltűnést keltő hírére a rendőrség veszélyeztetett politikusoknak kijáró védelmi gyűrűt vont a leggazdagabb britek idei listáján 55 millió fontos vagyonnal szereplő Beckham házaspár vidéki villája köré, amelyet már addig is magántestőrök hada őrzött.

David Beckham a világ legjobban fizetett labdarúgói közé tartozik - heti alapjövedelme, amelyet klubjától kap, 95 ezer font (33 millió forint), de emellett milliós reklámszerződései is vannak világcégekkel, például a Vodafone mobiltelefon-szolgáltatóval.

A News of the World kiadta a rendőrségnek informátorát, és a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának egységei fogták el különböző londoni címeken a lap tanúja által megnevezett emberrabló-jelölteket, akik ellen azonmód vádat is emeltek.

A per azonban hétfőn összeomlott, miután a vádhatóság elismerte, hogy a tanú megbízhatatlan. Kiderült, hogy a hírforrásnak - aki maga is Koszovóból érkezett, büntetett előéletű albán bevándorló, és Dél-Londonban dolgozott parkolóőrként - a News of the World (a The Sun, a legnagyobb brit napi bulvárújság vasárnapi társlapja) annak idején 10 ezer fontot fizetett a sztoriért.

Az ügyben eljáró bíró a per ejtése mellett döntött arról is, hogy a brit főügyész elé terjeszti az esetet, jogi állásfoglalást kérve arról a terjedő gyakorlatról, hogy a brit bulvársajtó komoly pénzeket fizet bárkinek bármilyen sztoriért a nyilvánosság figyelmének középpontjában élő sztárokról.