Vágólapra másolva!
Amikor eldőlt, hogy a Real Madrid új trénere a portugál Carlos Queiroz lett, ezzel együtt egy új probléma merült fel, jelesül, hogy ki lesz Alex Ferguson asszisztense a Manchester Unitednél. Ez a szerepkör az elmúlt években nagyon fontosnak számított a Vörös Ördögöknél, és sokak szerint a skót szakember nagy részben annak köszönhette sikereit, hogy remekül választotta ki segítőit. Queiroz előtt csupa olyan edző ült Ferguson mellett, akinek korábban nem sok tapasztalata volt vezetőedzőként, ám most lehet, hogy a portugál által megkezdett trend folytatódik, hiszen a kiszemelt nem más, mint a walesi szövetségi kapitány, Mark Hughes.

Ferguson már tavaly novemberben is szerette volna egykori játékosát a Manchester kispadjára csábítani, és az ügy akkor sem azon hiúsult meg, hogy Hughest élő szerződés köti a walesi válogatotthoz, hanem azon, hogy a szakember túl sok pénzt kért. Akkor végül a sunderlandi Ricky Sbragia került a MU-hoz, és neki elsősorban az utánpótlással kell foglalkoznia, de most, hogy Queiroz távozásával felszabadult a pályadzői poszt, Hughes neve megint komolyan felmerült az Old Traffordon.

Az egykori világklasszis támadó a Manchester United saját nevelésű játékosaként a Vörös Ördögöknél kezdte pályafutását, és nem sokkal azelőtt adták el a Barcelonának kétmillió fontért, hogy Ferguson megérkezett volna a klubhoz: a csatár 1986 nyarán távozott, a tréner pedig ugyanezen év novemberében jött. Hughesnak azonban sem a Barcában, sem pedig később a Bayern Münchenben nem nagyon ment a játék, és Ferguson 1988 nyarán visszavásárolta őt. Innentől kezdve 1995 nyaráig dolgoztak együtt, és a támadó rengeteg emlékezetes találattal járult hozzá ahhoz, hogy a MU ismét Európa egyik élcsapata legyen: betalált az 1991-es KEK-döntőben, az 1990-es és az 1994-es FA-kupa-döntőben, Ferguson pedig egy alkalommal azt nyilatkozta róla: Hughes egy harcos, akire nyugodtan rábízná az életét.

A támadó a Manchester után játszott a Chelsea-ben, a Southamptonban és az Evertonban is, és még aktív volt, amikor 1999-ben a walesi válogatott kispadján találta magát. Eleinte csak ideiglenesen fogadta el a feladatot a veterán kapussal, Neville Southallal együtt, de később belejött a dologba, és végleg maradt a kispadon, vezetésével pedig a walesiek történetük egyik legsikeresebb korszakát élik: a csapat közel áll ahhoz, hogy kijusson az Európa-bajnokságra, a selejtezők során megverte az olaszokat, és egy 12 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatot produkált, ami új walesi rekordnak számít. Úgy tűnik tehát, hogy van érzéke az edzősködéshez, és a hírek szerint a walesi szövetség nem is állna az útjába, ha valóban a Manchesterhez akarna szerződni.

"El kell ismernünk, hogy Mark számára az egyik legnagyobb álom, hogy a Manchester Unitednél dolgozhasson. A MU a világ egyik legnagyobb klubja, és nem állnánk az útjába, ha távozni akarna. Azonban százszázalékig biztos vagyok benne, hogy ki fogja tölteni a szerződését a válogatott mellett, hiszen a múlt héten három órán keresztül beszéltem vele, és semmi jelét nem adta, hogy a Unitedhez akarna igazolni" - nyilatkozta a walesi szövetség elnöke, Des Shanklin. Ennek ellenére az angol lapok szerint könnyen elképzelhető, hogy Hughes mégis az Old Traffordon köt ki, annak ellenére hogy szerződése 2006-ig érvényes a walesieknél. Az újságok szerint még az sem lehet kizárni, hogy egy darabig kettős szerepkörben dolgozzon, és egyszerre töltse be a walesi válogatott szövetségi kapitányi posztját, és a MU pályaedzői teendőit is.

Az angol szisztémában egyébként az asszisztensi poszt egyébként sokkal többet takar, mint amennyit a kontinensen, hiszen a Premiership vezetőedzői közül jó néhányan csak amolyan menedzsernek számítanak: ők döntenek a kezdő csapat összetételéről, az átigazolásokról, és természetesen ott vannak az edzéseken is, de azokat nem annyira ők, mint az asszisztensek, pályaedzők tartják.

Így van ez Ferguson esetében is, akiről Anglia-szerte köztudott, hogy mindig remekül meg tudta választani segítőit, akik nagyon sokat hozzátettek a MU sikereihez. Ferguson asszisztense egészen 1998 decemberéig Brian Kidd volt, aki tagja volt a MU 1968-ban BEK-győztes csapatának, majd játékospályafutása befejezése után a tréneri pályára állt, de csak pár hónapig dolgozott vezetőedzőként a Preston North Endnél, a nyolcvanas évek közepén beállt a Manchester szakmai stábjába. 1998 végén a Blackburn Rovers trénere lett, de nem tudta benntartani a gárdát a legjobbak között, és miután a másodosztályban sem ment a csapatnak, hamarosan kirúgták. Ő jelenleg a Leeds United pályaedzője, Peter Reid asszisztense.

Kidd utódja Fegruson mellett Steve McClaren lett, aki korábban szintén nem dolgozott vezetőedzőként, a Derby County szakmai stábjában tevékenykedett. Ő több újítást is bevezetett a Manchesternél, például videofelvételek segítségével rendkívüli részletességgel elemezte minden egyes futballista teljesítményét. Ferguson szinte teljesen rábízta az edzések vezetését, és két meccsen, amikor a skót tréner távolt volt a csapattól, McClaren ült a kispadon.

Amikor azonban kiderült, hogy a vezetőség Ferguson visszavonulása után nem rá akarja bízni a csapatot, akkor 2001 júniusában távozott, hogy átvegye a Middlesbrough együttesét, ahol azóta is sikeresen dolgozik vezetőedzőként. Ezt követően egy éven keresztül Fergusonnak nem volt igazi pályaedzője, és sokan ennek tudták be, hogy 2002-ben a csapat semmit sem tudott nyerni, tavaly nyáron azonban érkezett a nemzetközi porondon is ismert Queiroz, akinek segítségével a MU visszahódította a bajnokságot. Most, hogy a portugál elment, elméletben az eddig is az első csapat mellett dolgozó Mike Phelan léphet elő asszisztenssé, aki egykoron 1989 és 1994 között játszott a Vörös Ördögöknél, és elégedettek a munkájával. De Ferguson szívesebben látná Hughest maga mellett.