Vágólapra másolva!
Az elmúlt szezon végén több klasszis labdarúgó is bejelentette visszavonulását, akik közül a német Thomas Hässler volt az egyik leghíresebb: a középpályás világ- és Európa-bajnokként fejezte be pályafutását. Jobban mondva csak fejezte volna, mert az Icke becenévre hallgató focista a minap egyéves szerződést írt alá az osztrák Salzburgnál, amely hat forduló után pont nélkül áll a sógorok bajnokságában.

Hässler válogatott szinten mindent megnyert pályafutása során, ami csak lehetséges volt a számára, hiszen világ- és Európa-bajnok is volt, ám klubjaival valahogyan sohasem volt sikere. Első egyesülete az 1. FC Köln volt, ahonnan az 1990-es vébé után szerződött a Juventushoz, egy év után az AS Romához került, de egyik olasz egyesülettel sem tudott semmit sem nyerni. 1994-ben némi meglepetésre a Karlsruher SC-hez írt alá, ám a korábban az UEFA-kupa elődöntőjében is megfordult gárda hamarosan kiesett a Bundesligából. Icke ekkor az élcsapatnak számító Borussia Dortmundhoz került, amely azonban éppen ekkor mélyrepülésben volt, ráadásul Hässler többnyire csak a kispadot koptatta. Végül az 1860 Münchenben játszott éveken keresztül, de az Oroszlánokkal nem tudott kitörni a középszerűségből. Amikor az előző idény utolsó fordulójában karrierje 400. Bundesliga-meccsét játszotta, köztudott volt, hogy a müncheniek nem ajánlottak neki új szerződést, így mindenki biztosra vette, hogy a májusban a 37. életévét betöltő játékos visszavonul.

Sokáig így is volt, ám most fordult a kocka, miután a Salzburg egyéves szerződést ajánlott Hässlernek, aki beleegyezett abba, hogy megpróbáljon segíteni az osztrák együttesen. A salzburgiak az előző szezonban némi meglepetésre a harmadik helyen fejezték be a bajnokságot, és a nyáron sem gyengültek meg különösebben (a legfontosabb távozó a magyar kapus, Sáfár Szabolcs volt), így senki sem gondolta, hogy ilyen katasztrofálisan kezdik az idényt. A Mozart-város együttese azonban eddig még csak pontot sem tudott szerezni az osztrák pontvadászatban: az első négy fordulóban még elmondható volt, hogy a salzburgiak kissé balszerencsések, hiszen mind a négy alkalommal csak egy góllal kaptak ki, de a legutóbbi két összecsapáson már nagyobb verést kaptak.

Érdekes módon a gyenge eredmények áldozata nem a tréner, a svéd Lars Söndergaard lett, hanem a sportigazgató Didier Constantini, akinek a helyét a német Peter Assion foglalta el. Ő egykoron futballistaként az Ulmban és az Austria Lustenauban szerepelt, és edzői karrierjét ez utóbbi egyesületnél kezdte, majd dolgozott az akkoriban másodosztályú SW Bregenznél is. Később az Ulm menedzsere volt, amikor a klub a német élvonalban szerepelt, majd annak kiesése után a kispadra is leült, és a másodosztályból is kizuhant az ulmiakkal. Assion már az előző idényben is a Salzburgnál dolgozott, mint játékosmegfigyelő, most azonban a teljes futballszakosztály szakmai irányítása az övé lett. Noha megvan a megfelelő edzői végzettsége, saját elmondása szerint esze ágában sincsen, hogy leüljön a kispadra, inkább a szakvezető munkáját segítve akarja kijuttatni klubot a slamasztikából.

Első lépésként sikerült megegyeznie Hässlerrel, aki egyelőre jövő nyárig írt alá a klubhoz, de a salzburgiak 2004-ben élhetnek opciós jogukkal, és meghosszabbíthatják a kontraktust. A német játékmester fizetése egyébként a hírek szerint évi 700 ezer euró lesz. Érdekesség egyébként, hogy a Salzburgban rengeteg veterán labdarúgó található, Hässler a maga 37 életévével nem lesz rangidős: a lengyel védő, Roman Szewczyk még nála is idősebb egy ével, de Heimo Pfeifenberger 36, Heiko Laessig pedig 35 esztendős.