Dél-Afrika rendezheti a 2010-es futballvébét

Vágólapra másolva!
Szombaton kora délután a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke, Joseph Blatter bejelentette, a 2010-es labdarúgó-világbajnokság házigazdája Dél-Afrika lesz. Az öt kandidáló közül a legdélebbi ország pályázata aratta a legnagyobb sikert. A kontinens először ad otthont a futballvilág legjelentősebb eseményének.
Vágólapra másolva!

Zürichben szombaton kora délután Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke bejelentette, a 2010-es labdarúgó-világbajnokság házigazdája Dél-Afrika lesz. Az eredetileg öt pályázó közül Tunézia már pénteken visszalépett, miután a FIFA közölte, nem fogadja el Líbiával közösen benyújtott pályázatát.

A történtek ellenére Líbia egyedül is vállalta volna a megmérettetést, de ahogy várható volt, a szavazás megkezdése előtt diszkvalifikálták. A maradék három ország közül végül Dél-Afrika került ki győztesen, már az első körben megelőzve Marokkót és Egyiptomot, megszerezve a szavazatok több mint 50 százalékát. (A győztes 14:10-es arányt ért el Marokkóval szemben. Egyiptom nem kapott voksot.)

Érdekesség, hogy a belga Jan Peeters által vezetett szemlebizottság egy hete már értékelte a pályázatokat, s a Dél-afrikai Köztársaság munkáját ítélte a legjobbnak. "Minden elismerésünk Afrikáé. A sportág és kontinens győzött" - mondta Blatter.

Azok után, hogy az ország mindössze egyetlen szavazattal veszítette el Németországgal szemben a 2006-os vb-rendezést, a mostani sikert követően - Nelson Mandelával "soraiban" - hangos ünneplésben tört ki. A 85 esztendős Mandela mellett olyan ismert személyiségek jelentek meg Zürichen, mint a szintén Nobel-békedíjas Frederik Willem de Klerk és Desmond Tutu, a kameruni Roger Milla és a szintén Dél-Afrika mellett korteskedő libériai aranylabdás klasszis, George Weah.

Forrás: EPA
Desmond Tutu és Roger Milla is megjelent Zürichben Forrás: EPA

"A labdarúgó-világbajnokság megerősíti az emberiességet Afrikában, és bebizonyítja, egy családhoz tartozunk. Segítsenek nekünk teljesen visszaállítani a kontinens méltóságát, hogy együtt kezdhessünk meg egy reményteli utazást, amelynek megkoronázása a 2010-es vébé lesz" - nyilatkozta Thabo Mbeki, a dél-afrikai szövetség elnöke.

Marokkó immáron negyedik próbálkozását bukta el, annak ellenére, hogy első afrikai és első arab házigazdaként egyaránt úttörő-szerepet vállalt volna a vébék történetében.

1930 óta 17 világbajnokságot rendeztek, ebből kilencnek Európa, hatnak Latin-Amerika, egynek-egynek pedig az Egyesült Államok és Ázsia (2002-ben Japán és Korea közösen) adott otthont. A konföderációk közül most már csak Óceánia nem rendezett vb-t.

[origo]