Vágólapra másolva!
Két válogatott kivételével teljes a 2005-ös németországi labdarúgó Konföderációs Kupa mezőnye. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség közben felfüggesztette a kenyai labdarúgást sújtó, kitiltó határozatát.

A jövőre, június 15. és 29. között sorra kerülő tornán a rendező jogán a német, világbajnokként a brazil, a 2003-as Arany-kupa győzteseként a mexikói, Dél-Amerika képviseletében az idei Copa Americán a döntőben a braziloktól vereséget szenvedő argentin, valamint az Afrika-bajnok tunéziai és az Eb-első görög válogatott részvétele biztos.

Hozzájuk csatlakozik még az Ázsia-kupa győztese, a japán vagy a kínai együttes, továbbá az Óceániai-kupa legjobbja, az ausztrál vagy a Salamon-szigeteki csapat. Az ázsiai résztvevő szombaton, az óceániai október 13-án válik ismertté.

A 2006-os világbajnokság főpróbájának tartott esemény találkozóit Frankfurtban, Hannoverben, Kölnben, Lipcsében és Nürnbergben rendezik. Legutóbb, 2003-ban a franciák végeztek az élen.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) illetékes bizottsága közben pénteken felfüggesztette a kenyai labdarúgást sújtó, júniusban hozott döntését, amellyel meghatározatlan időre kitiltotta a válogatott és klubeseményekről az ország csapatait.

A szigorú intézkedés hátterében az állt, hogy a kenyai kormány beavatkozott a futballszövetség (KFF) működésébe, s ezzel áthágta az általános FIFA-szabályzatot. A KFF-nél áprilisban kellett volna lebonyolítani a tisztújító közgyűlést, de a kabinet egy bírósági döntéssel megakadályozta azt.

A mostani FIFA-határozat indoklásában az áll, hogy időközben megváltozott a helyzet az országban, és a kormány garanciát vállalt arra, hogy a jövőben megfelelően funkcionálhat a sportági szövetség.