Vágólapra másolva!
Focirégész nevű új sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt november 24-én!

1956-ban ezen a napon játszották a melbourne-i olimpia labdarúgó-tornájának első mérkőzését a Szovjetunió és az NSZK válogatottjai. Az akkori szabályoknak megfelelően az ötkarikás játékokon csak azok a futballisták szerepelhettek, akik még nem játszottak világbajnokságon.

Ez a kitétel a szovjetek számára kedvezett, hiszen ők csak 1952-ben lettek tagjai a FIFA-nak, így alakuló remek válogatottjukkal utaztak Ausztráliába. Lev Jasin, Igor Netto, Val Ivanov és Eduard Sztrelcov nevét akkor már ismerte Európa, főleg a nyugatnémetek, akik 1955-ben világbajnok csapatukkal is kikaptak Moszkvában. A melbourne-i Olympic Park 20 000 nézője előtt egy ismeretlen labdarúgókból álló NSZK-válogatottja próbálta meg a lehetetlent, legyőzni a szbornaját. A Szovjetunió csapata azonban 1-0-s félidő után 2-1-re győzött (gólszerzők Iszajev, Sztrelcov, ill. Habig), így továbbjutott a második körbe.

1982-ben ezen a napon mérkőzést rendeztek a Közép-európai Kupában. A Fáy utcában, a Vasas otthonában az olasz Hellas Verona vendégeskedett a sorozat harmadik körében (a másik két résztvevő a csehszlovák Zilina és a jugoszláv Galenika Zemun volt). A piros-kékek kettő, a taljánok egy ponttal rendelkeztek a mérkőzés előtt, így mindkét csapat számára rendkívül fontos lett volna a győzelem.

Az idő tájt a veronaiak (újoncként) kiválóan szerepeltek a Serie A-ban, tíz forduló után az AS Roma és a Juventus FC mögött a harmadik helyen álltak a tabellán, menet közben már a bajnoki címvédő torinóiakat is legyőzték. Osvaldo Bagnoli csapatában (amely 1985-ben olasz bajnokságot nyert) több ismert labdarúgó is szerepelt akkoriban: Domenico Penzo (a másodosztályban házi gólkirály volt, a szezon végén elvitte a Juve; nem csoda, hiszen az élvonalban 15 találattal ezüstcipős lett), a lengyel Wladyslaw Zmuda, a brazil José Dirceu és a Juventustól megszerzett Pietro Fanna.

Azon a novemberi napon azonban mindez kevés volt a Vasas ellen, az angyalföldiek Kiss László góljával 1-0-ra nyertek, így a tabella élére ugrottak, a csehszlovák Zilinával azonos pontszámmal. Azért ajánlottam figyelmükbe ennek a mérkőzésnek az évfordulóját, mert ennek a sorozatnak a végén született meg mind a mai napig a magyar labdarúgás történetének utolsó nemzetközi kupasikere, ugyanis a Vasas elhódította a KK-t.

Dévényi Zoltán