Vágólapra másolva!

Harmichét éves a 98-as vb gólkirálya

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt január 1-én!

1968-ban az év első napján született az 1998-as világbajnokság gólkirálya, Davor Suker. Tizenhat esztendős volt, amikor a város legnevesebb klubja, az NK Osijek szerződtette, és az egyesületnél azonnal látták, hogy valódi csiszolatlan gyémánt került a kezükbe. Tagja volt annak a jugoszláv ifjúsági válogatottnak, amely az 1987-es chilei U20-as világbajnokságon aranyérmet szerzett. Suker a tornát csapata legjobb gólszerzőjeként, hat találattal zárta, és ez elég volt ahhoz, hogy a következő szezonban bemutatkozhasson az NK Osijek felnőtt csapatában a jugoszláv pontvadászatban.

Az 1988-89-es bajnokságban tizennyolc találattal zárt, amivel az első helyen végzett a góllövőlistán, majd Zágrábba szerződött, ahol az egykori Jugoszlávia második legsikeresebb klubja, a Dinamo vette meg. 1990-ben az utánpótlás Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett, és időközben bekerült a jugoszláv válogatott keretébe is, sőt, ott volt az 1990-es világbajnokságon is, de egyetlen meccsen sem lépett pályára, és első válogatottságáig egészen 1991 februárjáig kellett várnia.

Ekkor a Feröer-szigetek elleni Eb-selejtezőn lépett pályára csereként, és 23 perc is elég volt neki a gólszerzéshez. Nyáron aztán az FC Sevilla vette meg, és itt is gyorsan sikerült beilleszkednie: az 1992-93-as szezonban huszonhárom góljával második helyen végzett a góllövőlistán. A horvát válogatottban is ontotta a gólokat: az 1996-os Európa-bajnokság selejtezőin tíz meccsen tizenkétszer volt eredményes, és a kontinensviadalon is jól futballozott. Az Eb után le is igazolta őt a Real Madrid, ahol első idényét huszonnégy dugóval, házi gólkirályként fejezte be. Ráadásul régi álma is teljesült: végre sikerült nyernie valamilyen trófeát, a Real bajnokcsapat lett.

Sőt, a rá következő idényben a klub elhódította a Bajnokok Ligáját is, megduplázva Suker gyűjteményét, majd az 1998-as világbajnokságon mindenkit ámulatba ejtett azzal, hogy hat találattal gólkirályi címet szerzett, a csapat pedig bronzérmes lett. A vébé után azonban már csak szenvedett a Realnál, és 1999-ben az Arsenalba szerződött. Itt csak egy idényt töltött el, majd megfordult még a West Ham Unitednél, sőt, az 1860 Münchennél is, és csak 2003 tavaszán fejezte be futballpályafutását. A sportágtól azonban most sem szakadt el, hiszen Horvátországban is futballiskolát üzemeltet.