Vágólapra másolva!

1995: Dánia nyerte a Fahd-kupát

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt január 13-án!

1995-ben ezen a napon játszották a Fahd király nevét viselő kupa (a mai Konföderációs-kupa jogelődjének) döntőjét. A szervezők a házigazda Szaúd-Arábia válogatottja mellett az 1993-as Copa América-győztes Argentínát, az 1992-es Európa-bajnok Dániát, az ugyanabban az esztendőben Ázsia-kupát nyert Japánt, az 1993-ban az Arany-kupát elhódított, így a CONCACAF-zóna bajnokának számító Mexikót, valamint az előző évben Afrika futballtrónjára került Nigériát invitálták Rijádba, ahol a várakozásnak megfelelően Európa és Dél-Amerika legjobbja (utóbbi címvédőként) került a sorozat fináléjába.

Az argentin válogatottat az 1994-es világbajnokság után kinevezett Daniel Passarella vezette a Közel-Keleten, az amerikai vb-csapatból csupán José Chamot, Ariel Ortega és Gabriel Batistuta kapott meghívót a tornára.

Az új szövetségi kapitány sikeresen látott munkához, hiszen első öt mérkőzésén (a dánok elleni volt a hatodik a sorban) négy győzelem mellett egy döntetlen volt a mérlege, csapata (a fináléban a Bossio - J. Zanetti, Ayala, Fabbri, Chamot, Bassedas, Jiménez, Escudero, Ortega, Batistuta, Rambert tizenegy kezdett) pedig fenti találkozókon csak egy gólt kapott.

A mérkőzésen az esélytelenebbnek tartott dánok (Krogh - Hansen, Rieper, Högh, Schjönberg, Steen-Nielsen, M. Laudrup, B. Laudrup, Laursen, Kristensen, Rasmussen) szereztek vezetést, a nyolcadik percben Michael Laudrup tizenegyesből volt eredményes.

A gólszerzőt a 26. percben sérülés miatt le kellett cserélnie Richard Möller-Nielsennek, nélküle a dánok már közel sem voltak olyan veszélyesek, jobbára a védekezésre koncentráltak.

Az argentinok nem tudtak mit kezdeni a remekül záró európai védelemmel, hiába próbált meg Passarella is mindent (Jiménezt Gustavo López, Rambertet Espina váltotta) a 75. percben Rasmussen góljával a dánok növelték előnyüket, amit az öt sárga lapot és egy kiállítást (az arab emírségekbeli Ali Bujszaim két perccel a találkozó vége előtt Chamotnak mutatta fel a piros kártyát) eredményezett mérkőzésen meg is őriztek a lefújásig, így ők hódították el a kupát.