Vágólapra másolva!
Az Aranylabda mellett a FIFA World Player szavazása számít a legnagyobb presztízsűnek az év végi voksolások között, hiszen a nemzetközi szervezet díját megkapó labdarúgó tulajdonképpen hivatalosan is a világ legjobb játékosának nevezheti magát. A 2004-es végeredmény már kevesebb vitát okozott, mint az egy évvel korábbi szavazás, de ezúttal is érdemes kicsit tüzetesebben megvizsgálni a voksokat.

Már csak azért is, mert a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) több változtatást is hozott a szavazás menetében. Elkerülendő a még tavaly is előforduló eseteket, amikor egy-egy szövetségi kapitány saját játékosát jelölte a legjobb három közé (ami ráadásul az esetek többségében nem valamelyik vezető futballhatalomra volt jellemző), a nemzetközi szervezet az Aranylabda-szavazáshoz hasonlóan egy előzetes listát adott meg a szavazók számára.

Ebben a névsorban - ellentétben a France Football listájával - azonban csak 35-en szerepeltek, ráadásul hét olyan labdarúgó is felkerült rá, aki az Aranylabda 50-es listáján nem kapott helyet (Oliver Kahn, Ryan Giggs, Cafú, Roy Makaay, Michael Owen, Raúl, Roberto Carlos, Ronaldo). Már ez a hét név is mutatja, hogy a FIFA World Player-szavazás sokkal kevésbé múlik az adott esztendő tényleges teljesítményén. Ehelyett sokkal jobban számítanak a korábbi eredmények, illetve az ezúttal rossz értelemben vett "sztárság" - a fenti hét focista között négy "galaktikus" is van, akik pedig valóban nem teljesítettek túlságosan jól 2004-ben.

Arról nem is beszélve, hogy ha a díj neve World Player, akkor miért nem került fel a listára legalább mutatóba egy-két olyan labdarúgó, aki nem Európában kergeti a labdát: Dél-Amerika legjobbja, Carlos Tévez, a szintén argentin válogatott, Copa América-ezüstérmes, olimpiai bajnok Javier Mascherano vagy akár a brazil pontvadászat legjobbjának megválasztott, bajnoki aranyérmes Robinho inkább helyet követelt volna, mint mondjuk Kahn, Raúl vagy akár Cafú.