Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt január 20-án!

1935-ben ezen a napon folytatódott Peruban a Copa América. A dél-amerikai kontinens bajnokságán abban az évben négy válogatott indult (Argentína, Chile, Peru, Uruguay), így a berlini olimpiára kvalifikációt jelentő tornán nem vett részt Bolívia, Brazília és Paraguay sem.

A sorozat két héttel korábban kezdődött, a korábbi találkozókon a nagy esélyes Argentína könnyedén verte Chilét, míg az 1930-ban világbajnokságot nyert Uruguay Peru és Chile ellen is begyűjtötte a két pontot. Azon a napon Limában a házigazda Peru válogatottja éppen Argentína legjobbjaival találkozott.

A Nacional stadionban 21 000 néző előtt remekül kezdtek a hazaiak, Teodoro Fernández már a második percben vezetést szerzett. (A minden idők egyik legjobb perui labdarúgójának tartott "Lolo" testvére is játszott a mérkőzésen, Arturo a védelemben tüsténkedett - a szerk.) A remek középcsatár az első negyedóra végén megsérült (a mérkőzés állása ekkor már 1-1- volt, az argentinok Herminio Masantonio révén egyenlítettek), le kellett cserélni, s nélküle a hazaiak támadósora már közel sem volt olyan veszélyes.

A második játékrészben pedig már gólokban is megmutatkozott a középcsatár hiánya, mivel a másik oldalon éppen a center csillogott: Diego García a szünet után növelte a vendégek előnyét, majd a 61. és a 81. percben ismét a Huracán gólzsákja, Masantonio szomorította el a perui szurkolókat és Juan Valdivieso kapust.

A 25 éves, mesterhármast szerzett csatár abban az esztendőben mutatkozott be az argentin válogatottban, amelynek mezét a későbbiekben 19 alkalommal húzta magára, s ezeken a találkozókon 21 gólt szerzett. Argentína a győzelemmel felzárkózott a négypontos Uruguay mellé, a torna sorsa a két válogatott egy héttel későbbi összecsapásán dőlt el.

Dévényi Zoltán