Vágólapra másolva!

1983: magyar vereség Egyiptomban

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt január 21-én!

1983-ban ezen a napon Afrikában lépett pályára az ott túrázó magyar válogatott. A Mészöly Kálmán által irányított csapatnak három mérkőzést kötöttek le Egyiptomban, kétszer a házigazdák A-, egyszer pedig az olimpiai válogatottja ellen léptek pályára a mieink.

Több külföldi forrással (köztük az egyiptomival is) ellentétben a Magyar Labdarúgó Szövetség nem tekinti hivatalosnak a kairói összecsapásokat. A túra első mérkőzésére a fővárosban, a Nasszer-stadionban került sor, 15 ezer néző volt kíváncsi a két csapatra.

Az Eb-selejtezőkre készülő Mészöly-legénység a Katzirz - Sallai, Kerekes A., Garaba, Varga I. - Hannich, Póczik, Burcsa - Bodonyi, Szentes, Pölöskei összeállításban játszott, azaz nyolc, spanyolországi világbajnokságot megjárt játékos mellett pályára lépett a győriek az idő tájt remekül szuperáló középpályássora.

A gól nélküli első játékrész után a 69. percben Burcsa helyett Nyilasi, Bodonyi helyett Kiss L. lépett pályára, de ez is kevés volt a győzelem kivívásához. A házigazdák ugyanis a minden idők legjobb egyiptomi liberójának tartott, 1984-ben Afrika második legjobb játékosának megválasztott Ibrahim Youssef góljával 1-0-ra nyertek.

Dévényi Zoltán