Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt január 27-én!

1935-ben ezen a napon fejeződött be a XIII. Copa América, a dél-amerikai kontinensbajnokság. A négy válogatott részvételével zajlott torna utolsó összecsapását, a képzeletbeli és gyakorlati döntőt Uruguay és Argentína játszotta.

A limai Nacional stadionban a sorozat nézőcsúcsát jelentő 30 000 érdeklődő előtt az 1930-ban világbajnokságot nyert uruguayiak hamar eldöntötték a kupa sorsát, Héctor Castro (18. perc), José Alberto Taboada (28.) és Aníbal Ciocca (36.) góljaival már az első félidőben 3-0-s előnyhöz jutottak a szétzilált (az első félóra végén hat perc alatt hármat, köztük kapust cserélt) argentinokkal szemben.

A mérkőzés eredménye, valamint a két csapat közti különbség a második játékrészben sem változott, így Uruguay veretlenül nyerte meg a Copa Américát. Raúl Blanco győztes csapatában Juan Peregrino Anselmo, Enrique Ballestrero kapus, Héctor Castro, Lorenzo Fernández, José Nasazzi és Juan Emilio Píriz személyében több, az 1930-as vébén szerepelt játékos kapott helyet. A torna végeredménye: 1. Uruguay 6 pont, 2. Argentína 4, 3. Peru 2, 4. Chile 0.

1981-ben ezen a napon szerződött Johan Cruyff a Levante UD-hoz. A hetvenes évek holland világsztárja akkor már 34 éves volt, Spanyolországba az Egyesült Államokból igazolt, ahol előbb a Los Angeles Aztecs, majd 1980-ban a Washington Diplomats játékosa volt.

A második ligás spanyol klub vezetése nem hozta nyilvánosságra a vételárat, de sokan tudni vélték, hogy a Levante rendezte Cruyff barcelonai légióskodása (1973-78) alatt felhalmozódott adóhátralékát is. (Cruyff csupán rövid ideig erősítette a spanyol klubot, mindössze tíz mérkőzésen játszott, két gólt szerzett, majd hazaszerződött az Ajax Amsterdamhoz.)

Dévényi Zoltán