Vágólapra másolva!
A világ labdarúgásának nagy hagyománnyal rendelkező városi derbijei között rendkívül előkelő helyet foglal el a Ferencváros-Újpest összecsapás, már ami a helyi rangadók számát illeti: szerte a világon ugyanis csak egyetlen olyan párviadal akad, amelyből hivatalos bajnoki mérkőzésen többet rendeztek volna. Ez nem más, mint a skót örökrangadó, az Old Firm, amelyből már 255-re került sor, de a többi derbi mind az Fradi-Újpest (200) mögött kullog a sorban.

A magyar élvonalban az első Újpest-Ferencváros találkozót 1905-ben rendezték, amikor Nagy-Britanniában már több mint egy évtizede zajlottak a hivatalos bajnokságok, és néhány nagy városi rivalizálás alapjai is megteremtődtek. Elsőként a minden bizonnyal világrekorder Rangers-Celtic (vagy Celtic-Rangers, szimpátiától függően) párviadalt kell megemlítenünk, hiszen a jelenleg is nagy presztízsűnek számító derbik közül erre került sor először első osztályú küzdelmek során. A legelső hivatalos pontvadászatot Skóciában az 1890-91-es szezonban írták ki, és a két glasgow-i együttes természetesen már ezen is részt vett. És mivel a Celtic, illetve a Rangers egyetlenegyszer sem esett ki a legjobbak közül, így az azóta eltelt több mint egy évszázad során a két csapat több mint 250-szer összemérhette az erejét az első vonalban.

A nagy számhoz persze az is kellett, hogy 1976-ban úgy módosítsák a skót bajnokság kiírását, hogy a derbire egy szezonban négyszer kerülhessen sor. A Skóciában csak Old Firmnek nevezett párviadal fontosságát azonban ez sem vette el, így aztán minden egyes szezonban négy alkalommal Glasgow városának lakossága két részre oszlik aszerint, hogy a katolikusoknak vagy a protestánsoknak drukkol. A 255-ös, minden szempontból páratlan mérkőzésszám egyébként annak köszönhető, hogy egy alkalommal, 1905-ben bajnoki döntőre volt szükség, mivel a két gárda azonos pontszámmal végzett a tabella élén.

Angliában a legnagyobb hagyománnyal a Merseyside Derby, azaz a Mersey-parti rangadó, vagyis a Liverpool-Everton összecsapás rendelkezik, amelyet először a bajnokságban az 1894-95-ös pontvadászatban rendeztek meg, mégpedig ez Everton otthonában, potom 44 ezer néző előtt (ez akkor rekordnak is számított Angliában. A két liverpooli együttes azóta az élvonalban összesen 194 alkalommal mérhette össze erejét: hogy nem tudtak többször találkozni, az annak köszönhető, hogy mindkét csapat eltöltött pár szezont a másodosztályban. 1962 óta azonban mindkét együttes ott van az élvonalban, és így aztán több mint 40 éve minden bajnokságban két alkalommal sorra kerül a nagy összecsapásra.

Londonban ugyan több első osztályú együttes is van, de az igazi presztízsmeccsnek a fővárosban az Arsenal-Tottenham mérkőzés számít. Az észak-londoni derbire az élvonalban először 1909-ben került sor, igaz, az Arsenal ekkor még Woolvich Arsenal névre hallgatott, és nem volt igazán városi riválisa a Spursnek. Az Ágyúsok azonban 1913-ben a mai Highburybe költöztek, csak pár mérföldnyire a Tottenham otthonától, a White Hart Lane-től, és ez alaposan felszította a kedélyeket, főleg, hogy az első világháborút követően az Arsenal a Spurs rovására jutott fel az élvonalba. A jelenlegi bajnokcsapat azóta nem is esett ki az első osztályból, a Spurs viszont többször is, így lehet, hogy "mindössze" 142-szer találkoztak a pontvadászatban.

Ugyanennyiszer került sor a manchesteri derbire is a United és a City között. Az első összecsapást még 1894-ben, az akkori másodosztályban rendezték, mint ahogy a következő kilenc találkozót is ebben a divízióban bonyolították le. Az élvonalban először az 1906-1907-es szezonban találkozott a két gárda, és hogy a manchesteri derbik száma nem nőtt 140 fölé, arról elsősorban a City tehet, hiszen az elmúlt évtizedekben többször is megjárta az alacsonyabb osztályokat, miközben a Vörös Ördögök maradtak a legjobbak között.

Spanyolországban az első hivatalos bajnokságot csak 1928-ban írták ki, így aztán nem csoda, hogy még a két legpatinásabb hispán derbi, a barcelonai, illetve a madridi rangadó sem érte el még a 140-es határt sem. A két párviadal közül egy kevéssel a katalán összecsapás vezet, Barcelona-Espanyol meccsre ugyanis a Primera Divisiónban eddig 130 alkalommal került sor. A Barcelona ugyan egyszer sem búcsúzott a legjobbak közül, az Espanyol viszont négy alkalommal is (bár mindegyik esetben egyből kiharcolta a feljutást). Ami a Real Madrid-Atlético Madrid találkozót illeti, ebből eddig 126-ot rendeztek - itt az Atlético volt a "hunyó", a colchonerók a spanyol futball hajnalán, 1930 és 1934 között is csak a Segundában vitézkedtek, és az elmúlt időszakban is eltöltöttek két szezont a második vonalban.

Az olaszoknál kicsit nehezebb meghatározni a hivatalos városi derbik pontos számát, hiszen bár a Serie A csak 1929-ben indult be, de bajnokságot előtte is rendeztek, mégpedig területi alapon. De ha még ezeket is beszámítjuk, a legpatinásabb talján helyi rangadó, a milánói Internazionale-AC Milan találkozó is "csupán" 164 alkalmat számlál, amelyből 140-et rendeztek meg a Serie A-ban. Utóbbiból az Internazionale sohasem esett ki, a Milan viszont a nyolcvanas évek elején két idényt a Serie B-ben volt kénytelen tölteni - az első alkalommal az emlékezetes totóbotrány utáni büntetés miatt. A torinói derbi valamivel elmarad a másik nagy északolasz várostól, hiszen a Torino-Juventus meccsre 148 alkalommal került sor, ebből 126 alkalommal játszottak a csapatok a Serie A-ban - a Bikák kilencvenes évekbeli gyengélkedése nem tett jót a párviadalnak. Érdemes még megemlíteni a római rangadót, amelyre 1926 előtt nem is kerülhetett sor, lévén az AS Roma ekkor jött létre. Azóta összesen 119-szer játszott a Lazióval a bajnokságban.

Érdekesség, hogy Németországban az ilyen városi rivalizálásnak nincsen túlságosan nagy hagyománya, ami persze nagy részben köszönhető annak is, hogy egykoron a Bundesliga létrejöttekor, 1963-ban az is szempont volt, hogy két azonos városbeli csapat ne szerepeljen az élvonalban. Így történhetett meg, hogy a már akkor is erős gárdának számító Bayern München nincsen ott a Bundesliga alapítói között, hiszen a patinásabb 1860 Münchent választották be az első egységes német bajnokságba. Azóta nagyot fordult a világ, és a Bayern Európa egyik legjobb klubja lett, míg az Oroszlánok hosszú éveken keresztül csak az alacsonyabb osztályokban szerepeltek, így aztán a Bundesligában csupán 36 müncheni derbire került sor.

A törököknél az egységes bajnokság ugyan csak 1959-ben jött létre, de Isztambulban előtte is volt városi pontvadászat, ami tulajdonképpen a félholdasok legerősebb divíziójának számított, és a két legnagyobb rivális, a Galatasaray és a Fenerbahce összesen 181 alkalommal csapott össze egymással. Portugáliában a Sporting Lisboa-Benfica lisszaboni derbi számít örökrangadónak, amelyből az 1934 óta létező országos bajnokságban eddig 141-re került sor. A prágai párviadal, a Slavia-Sparta ezt felülmúlja valamennyivel, már csak azért is, mert itt már az 1890-es években is volt egységes bajnokság, így aztán nem csoda, hogy a két cseh együttes már 183 bajnokinál tart. Igaz, menet közben volt, hogy hivatalosan Slavia-Sparta, hanem Dynamo-Sparta meccset rendeztek, 1952 és 1965 között ugyanis akkoriban divatos szokás szerint átkeresztelték a Slaviát.

Görögországban az Olympiakosz és a Panathiaikosz rivalizálása sokáig abban is kifejeződött, hogy mindkét klub külön bajnokságot szervezett, és még véletlenül sem voltak hajlandó játszani egymással. A jég 1930-ban tört meg, és azóta hivatalosan 129 alkalommal találkozott egymással a két csapat: 1982-ben külön bajnoki döntőn mérték össze erejüket.

A manapság egyik legintenzívebbnek számító városi derbi, a Crvena Zvezda-Partizan Beograd összecsapás viszont viszonylag kis múltra tekint vissza, lévén mindkét egyesület 1945-ben jött létre, így Belgrádban eleddig 88 alkalommal forgathatta fel a várost a két gárda szurkolótábora. Európán kívül kétségtelenül az argentin Boca Juniors-River Plate meccs viszi el a pálmát: az arrafelé csak El Superclasicónak nevezett találkozóra először 1913 augusztusában került sor, és a bajnokságban eddig 173 alkalommal játszott egymással a két csapat.