Vágólapra másolva!
A Bundesligában az előző három idényben a bajnokcsapatnak nem sikerült megvédenie a címét, és jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy ez a sorozat a mostani pontvadászatban sem szakad meg, elvégre a Werder Bremen 30 forduló után csak az ötödik helyen állt, a dobogótól is ötpontnyira. Márpedig a brémaiak számára a minimális cél az idény előtt a harmadik hely elérése volt, hiszen ez a pozíció jelenti a Bajnokok Ligájában való részvételt, amely nagyon fontos lenne a klub számára.

A Werder Bremen a legutóbbi pontvadászatban rendkívül meggyőzően teljesített, és maximálisan megérdemelte a bajnoki címet, hiszen a brémaiak szinte végig a mezőny élén álltak, és egyértelműen a legjobb csapatot alkották a német élvonalban. Hiába voltak azonban a kitűnő eredmények, a klub nem tudta megtartani mindegyik alapemberét, Mladen Krsztajics és Aílton is az FC Schalke 04-hez távozott, és bár a helyükre a vezetők igyekeztek új focistákat igazolni, sőt, tovább erősíteni a keretet (érkezett Miroslav Klose, Frank Fahrenhorst, Petri Pasanen, Daniel Jensen és Gustavo Nery), várható volt, hogy az együttes nem tudja megismételni a 2003-2004-ben mutatott teljesítményét.

Ennek elsősorban nem is az új szerzemények játéktudása volt az oka, elvégre Klose és Fahrenhorst sem futballozott rosszul az első fordulókban, hanem az, hogy az előző idénnyel ellentétben ezúttal nem kerülték el a csapatot a súlyosabb sérülések. Míg a legutóbbi pontvadászatban Thomas Schaaf szinte hétről hétre ugyanazt a kezdő tizenegyet küldhette pályára, addig most majdnem minden forduló előtt módosítania kellett csapatán, nem önszántából. A német sportsajtó a "kényszerrotáció" fogalmat vezette be erre a jelenségre, amely valóban jól írta le a Werder helyzetét.

A csapat eredményei persze annyira rosszak azért nem voltak, csak az előző idényhez képest rontott az együttes, hiszen azért ősszel így is tartotta magát az élmezőnyben, az évet az ötödik pozícióban zárta, és eközben a Bajnokok Ligájában is remekül helytállt. A BL-ben az UEFA-kupa címvédőjét, a spanyol Valencia CF-et megelőzve jutottak be a legjobb 16 közé, teljesítve a kupasorozat elindulása előtt kitűzött célt, és a vezetőség abban bízott, hogy tavasszal egy jó bajnoki hajrával a gárda még feljebb kapaszkodhat a tabellán. A téli felkészülés azért jobban is sikeredhetett volna, hiszen a törökországi edzőtáborban a csapat két középpályása, Johan Micoud és Fabian Ernst összeverekedett, és bár a konfliktus kirobbantója egyértelműen a francia volt, mégsem kapott semmilyen büntetést, ami Ernstet meglehetősen érzékenyen érintette. A focista úgy érezte, hogy nem becsülik őt meg annyira a klubnál, és ez is közrejátszhatott abban, hogy nem hosszabbította meg nyáron lejáró szerződését, hanem inkább az FC Schalke 04 ajánlatát fogadta el - akárcsak egy évvel korábban Aílton és Krsztajics.

A holtszezonban a játékoskeretben is történt változás, az amúgy is kevés játéklehetőséget kapott Angelosz Hariszteaszt ötmillió euróért eladták az Ajax Amsterdamnak, és megváltak a finn középpályástól, Pekka Lagerblomtól is, aki kölcsönbe az 1. FC Nürnberghez került. Az érkezési oldalon mindössze a dán FC Midtjylland egyiptomi támadójának, Mohammed Zidannak a neve szerepelt, akit egyelőre csak kölcsönbe szereztek meg.

Az első idei játéknapon a Schalke 04 ellen ugyan vereséget szenvedett a gárda, de a következő négy mérkőzését megnyerte, aminek köszönhetően egészen a harmadik helyig jött fel, és a vérmesebb szurkolók számára már a címvédés sem tűnt lehetetlennek. Akkor jött azonban az Olympique Lyon elleni BL-nyolcaddöntő, ahol a brémaiak hatalmas pofont kaptak: a hazai pályán elszenvedett 3-0-s vereség után idegenben 7-1-re veszítettek, ami az egyesület történetének legsúlyosabb nemzetközi kudarca volt, és láthatóan alaposan megviselte a csapatot. Ráadásul éppen a kupamérkőzést követte a Bayern München elleni rangadó, amelyen a brémaiak 1-0-ra kikaptak, majd ezt követően hazai pályán képtelenek voltak legyőzni az FSV Mainzot, és azóta két hazai összecsapáson is vereséget szenvedtek - pedig ha a VfB Stuttgart és a Hertha BSC elleni hazai rangadókat sikerült volna hozni, akkor a Werder a Schalkéval azonos pontszámmal rendelkezne, és a második helyen állna.

Így viszont még a harmadik helyért, vagyis az esetleges BL-szereplésért is alaposan meg kell küzdenie a csapatnak, sőt, ha nem vigyáz, akkor még az UEFA-kupáról is lecsúszhat - ami kisebb katasztrófa lenne a klub számára. Schaaf és a sportigazgató, Klaus Allofs ezzel együtt máris megkezdte a következő szezon csapatának építését: Ernst ugyan távozik, de Andreas Reinke, Christian Schulz és Tim Borowski szerződését meghosszabbították, és máris megszerezték Ludovic Magnint a VfB Stuttgarttól, Tim Wiesét az 1. FC Kaiserslauterntől és Patrick Owomoyelát az Arminia Bielefeldtől.