Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt június 30-án!

1999-ben ezen a napon két mérkőzéssel folytatódott a Copa América. A Paraguayban rendezett kontinensbajnokságon a tíz dél-amerikai válogatott (Uruguay csak a juniorjait küldte a tornára) mellett vendégként Japán és Mexikó nemzeti csapatai vettek részt. Az előző nap az A csoportban kezdődtek meg a küzdelmek, június 30-án a B jelű kvartett négy szereplője is bemutatkozott: a nap második mérkőzése a Brazília-Venezuela 90 perc volt.

A venezuelaiak a mérkőzés első húsz percében meglepően érett játékot mutattak, és nemhogy lépést tartottak a brazilokkal, de Daniel Noriega vezetésével néhány meleg pillanatot is okoztak nekik. A venezuelai csapat által alkalmazott lestaktika azonban öngyilkos tervnek bizonyult, és az első brazil találat után ez be is bizonyosodott.

A selecao szinte az összes gólját úgy szerezte, hogy valamelyik támadója mélységből beindulva egyedül lépett ki. Ronaldo és Márcio Amoroso egyaránt két-két gólt vállalt, de a legszebb találat kétségkívül a csereként beállt Ronaldinho nevéhez fűződött. A Grémio fiatal csatára azért került be a keretbe, mert a Corinthians támadóját, Edílsont Wanderley Luxemburgo hazaküldte a válogatott edzőtáborából a paulista bajnokság döntőjében tanúsított magatartásáért.

Ronaldo Assis - akit Brazíliában Ronaldinho Gauchónak, vagyis a Rio Grande do Sul államból való Ronadinhónak neveznek - korábban csak egyszer szerepelt a nemzeti tizenegyben, de a venezuelaiak ellen három perccel a beállása után varázslatos gólt lőtt. A tizenhatoson belül átemelte a játékszert egy védőn, majd mielőtt a labda leesett volna, sarokkal megtolta a másik, keresztezni igyekvő hátvéd mellett, és a kimozduló portás és a kapufa között a hálóba bombázott.

Az elragadtatott brazil sajtó máris Pelének az 1958-as vb-döntőn szerzett góljához hasonlította a találatot, és maga Ronaldo is elismerte, hogy fiatal honfitársa találata minden bizonnyal bekerül a futball történelemkönyvébe.

Brazília-Venezuela 7-0 (2-0)
Ciudad del Este, Antonio Oddone Sarubbi-stadion, 20 000 néző
v.: Núnez (paraguayi)
Brazília: Dida - Cafú (Evanílson, 79.), Odvan, Zago, Roberto Carlos (Serginho, 76.), Émerson, Vampeta, Amoroso, Ronaldo, Rivaldo, Alex (Ronaldinho, 72.)
Szövetségi kapitány: Luxemburgo
Venezuela: Vega - McIntosh (Jiménez, 46.), Álvarez, Rey, Rojas, Tortolero, Bidoglio, F. Hernández (Duno, 65.), Urdaneta, Vera (Morán, 65.), Noriega
Szövetségi kapitány: Pastoriza
gól: Ronaldo (26., 63.), Amoroso (55., 82.), Émerson (40.), Ronaldinho (75.), Rivaldo (84.).