Vágólapra másolva!
Mozgalmas napok ezek a Manchester United életében. A csapat a portugáliai Algarvéban edzőtáborozik, Cristiano Ronaldo fizetését megháromszorozzák, s a Glazer-fiúk megtették első látogatásukat az Old Trafford stadionban. Utóbbi esemény közfelháborodást keltett, ötszáz MU-fanatikus elbarikádozta a létesítményhez vezető utat, a Matt Busby Roadot, végül Joelnek, Bryannek és Avinak másnap hajnali 7.45-kor kellett belopóznia a klub székházába.

Sir Alex Ferguson az algarvei edzőtáborban bizakodva jelentette ki: "Cristiano Ronaldo nem megy sehová, a Real Madrid sem érdekli, napokon belül aláírja új szerződését."

A most 20 éves madeirai származású portugál cselgép két éve szerződött Manchesterbe 18 millió euróért. Akkor 2008-ig szóló kontraktust írt alá, fizetése heti 15 ezer font volt. Most ezt a bért emelik meg a háromszorosára, egészen pontosan heti 50 ezer fontra (csaknem húszmillió forint), s hosszabbítják meg a szerződést 2010-ig.

"Cristiano jelenti a MU jövőjét Wayne Rooney-val, Darren Fletcherrel és John O'Shea-vel együtt" - jelentette ki Sir Alex.

A brazil világbajnok Kleberson és a francia Louis Saha már aligha része ennek a jövőnek. Előbbit - jókora árengedménnyel ahhoz a 6,5 millió fonthoz képest, amennyiért két éve, ugyanazon a napon, amikor Ronaldót, megvásárolták - eladják a Benficának, utóbbit pedig kölcsönbe az Evertonnak. Allan Smith pedig 7 millió fontért megy Newcastle-be, de a Szarkák vezérkara hangsúlyozta: Jermaine Jenas nem lehet része a csereügyletnek...

Eközben a Glazer-família - pontosabban az új tulajdonos, Malcolm Glazer három fia, Joel, Bryan és Avi, akik valamennyien bekerültek a klub igazgatótanácsába - megtette első látogatását az Old Traffordban. Nem volt könnyű bejutniuk a stadionba, illetve a klubházba, de végül sikerült. Joel találkozott is a klubot irányító gazdasági társaság vezetőivel, s biztosította a MU mind az 550 alkalmazottját, hogy semmitől sem kell tartaniuk.

"Pontosan azért vettük meg a Manchester Unitedet, amit ezek az emberek, akik itt vannak ebben a teremben, elértek az évtizedek során. Bolondok lennénk bármit is megváltoztatni, szakítani a hagyományokkal" - mondta Joel Glazer. "Eltökélt szándékunk, hogy mindenkivel együtt dolgozzunk a jövőben, aki tett ezekért a hagyományokért."

Nos, a teremben ott volt a klub leghíresebb személyisége, a tiszteletbeli elnök, Sir Bobby Charlton, a 67 éves legenda - aki több mint 700 hivatalos mérkőzésen 199 gólt szerzett a csapat mezében - megnyugodva távozott. "Bevallom, voltak álmatlan éjszakáim, de amit ma hallottam Joeltől, az megnyugtatott a jövőt illetően" - mondta Charlton.

Glazerék egyébként ezt a hetet egyfajta jószolgálati offenzívának szánták. Hétfőn érkeztek Angliába, s első útjuk a szövetségbe, az FA-ba vezetett, a londoni Soho Square-re, ahol találkoztak Brian Barwickkel, a szövetség ügyvezetőjével, Geoff Thompson elnökkel és David Davies igazgatóval. Aztán átmentek a Premier League főhadiszállására, s ott Richard Scudamore ügyvezetővel tárgyaltak, végül az Alsóházban munkaebéden vettek részt Richard Caborn sportminiszterrel.

Ch. Gáll András