Vágólapra másolva!
Angliában minden magára valamit is adó klubnak van valamilyen beceneve. A Premier League-ben szereplő gárdák neveit az egész világon ismerik, mindenki tudja, hogy a Vörös Ördögök, az Ágyúsok vagy éppen a Szarkák említésekor melyik egyesületről van szó.

Nem csak az élvonalban szereplő csapatok rendelkeznek becenévvel, hanem még a legalacsonyabb osztályban játszó együttesek is. Ki gondolná például, hogy Sebők Vilmos volt csapatának, a Bristolnak Robins, azaz Vörösbegyek a beceneve, a Walsall FC pedig - ahol Bukrán Gábor rúgta a labdát - Saddlers, azaz Szíjgyártók névre hallgat a szurkolók körében. De a külöböző angol divíziókban találkozhatunk Hattyúkkal (Swansea City), Fazekasokkal (Stoke City), Zarándokokkal (Plymouth Argyle), Szarvasbikákkal (Mansfield Town) és Görögökkel (Exeter City).

Néhány éve a Sunderland AFC szurkolói azonban nem várt problémába ütköztek. A klubot a korábbi stadionja, a Roker Park alapján Rokermennek hívták, ám a vezetőség új stadiont építtetett, amely sokkal korszerűbb, mint a Roker Park volt, többen is férnek be, de a neve Stadium of Light, azaz Fény Stadion lett. A korábbi elnevezés így már nem volt használható, a Sunderland közel két éven keresztül becézés nélkül maradt. Ez nem mehet így tovább - határoztak akkor a drukkerek, és a klub hivatalos magazinján keresztül felhívást intéztek a csapat rajongóihoz: küldjenek be minél több javaslatot az új becenévre.

Érkeztek is tömegével az ötletek, végül a klub vezetősége ötre szűkítette le a lehetséges változatok sorát: Miners, azaz Bányászok - utalva arra, hogy Sunderland környékén a feketekőszén bányászatának vannak nagy hagyományai -, Sols - ez minden bizonnyal a klub rövidítéséből jött -, Mackems - lefordíthatatlan szójáték, így becézik a környéken élő embereket -, Light Brigade - utalva a stadion nevére - és Black Cats, azaz Fekete Macskák. A Sunderland úgy döntött, hogy a becenévről az arra leghivatottabbak, azaz a szurkolók döntsenek, így újabb szavazást hirdetett.

A győztes a Black Cats lett - jelentette be a voksolás lezárásakor a klub elnöke, Bob Murray. Az elnevezés eredete a történelemben keresendő, a XVIII. században ugyanis így nevezték a városon átszelő Weir folyó torkolatát védő harcosokat. Persze a választásba az is belejátszhatott, hogy a klub legnagyobb riválisának, a Newcastle Unitednek Szarkák a beceneve. Márpedig a macska, mint tudjuk, megeszi a szarkákat...