Vágólapra másolva!

Amikor a vallás és a labdarúgás egymásra talál

Brazíliában a labdarúgást szinte vallásos áhítat veszi körül. Valószínűleg ez juthatott eszébe néhány esztendeje a dél-koreai Szjun Mjung Munnak, a világszerte elterjedt Egyesítő Egyház megalapítójának is, aki akkor kezdte el Brazíliában is kiépíteni a közösséget.

A multimilliomos vallási vezető és egyben üzletember öt esztendő alatt összesen harmincmillió dollárt költött arra, hogy egy körülbelül 56 ezer hektáros birtokot vásároljon Brazília déli részén. Mun többek között tulajdonosa egy New York-i utazási irodának, egy alaszkai halfeldolgozó üzemnek, egy washingtoni napilapnak, valamint egy uruguayi banknak is, és minden bizonnyal maga is belátta, hogy Brazíliában a legjobb befektetés egy labdarúgócsapatot megvásárolni.

A gondolatot tett követte, és így Mun megvette a Centro Esportivo Nova Esperanca (röviden CENE) egyesületét, amely Mato Grosso do Sul állam bajnokságában szerepel. A klub természetesen új nevet kapott, mégpedig a Nova Esperanca East Gardent. A csapat általában a futottak még kategóriájába tartozott az állam pontvadászatában, éppen ezért Mun öt sztárjátékost szerződtetett a régió bajnokcsapatából, az Ubiratanból.

A Brazil Labdarúgó Szövetség elfogadta a klub nevezését, így a következő állami bajnokságban az új egyesület már részt is vehetett. Mun tervei között szerepelt az is, hogy felépít egy minden igényt kielégítő, modern futballstadiont is a közösség területén. A rossz nyelvek szerint azonban erre nem annyira a csapat miatt lenne szüksége, hanem hogy legyen hol megrendezni azokat a hatalmas, több ezer résztvevős esküvőket, amelyről az egyház elhíresült.