Vágólapra másolva!

Ökölcsapással elintézett bundavád

Néhány nappal korábban rovatunkban arról számoltunk be, hogy egy brazil futballista az őt ért éles hangú kritikáért pisztollyal igyekezett elégtételt venni a szurkolókon. Azonban ha van olyan szereplő a labdarúgásban, aki még a focistáknál is sokkal több szidást kap, az a játékvezető.

Sokszor és sokan feltették már a kérdést, vajon mi motiválja a derék sípmestereket arra, hogy kiálljanak több ezer - Magyarországon az utóbbi időben már csak néhány száz - szurkoló elé, és hallgassák, ahogy azok kórusban szidják nem csak őket, hanem szinte valamennyi rokonukat is.

Afrikában még súlyosabb lehet a helyzet, hiszen ha egy korábbi kontinensbajnokságon megtörténhetett, hogy a szurkolók beözönlöttek a pályára, akkor egy szegény afrikai ország bajnokságában bármi elképzelhető.

Így az is, hogy egy játékvezetőt bundázással vádoljanak, mint ahogy azt egy angolai újságíró tette. A Pepe Antonio névre hallgató zsurnaliszta, aki az állami tulajdonban lévő Radio 5 nevű rádiónál dolgozik, nem átallotta élő közvetítésben kifejteni véleményét arról, hogy szerinte az egyik helyi bíró, bizonyos José Mundila elcsalt egy mérkőzést, amiért nyilvánvalóan jó pénzt kapott a győztes csapattól.

A körkapcsolást azonban a stadionban is hallgatták, és a játékvezetőnek mindjárt az öltözőben tudomására hozták az elhangzott vádakat. Mundila sem volt rest, szép komótosan felballagott az újságírói páholyba, megkereste a Radio 5 munkatársát, és behúzott neki egyet. Valószínűleg tovább is folytatta volna az ütlegelést, ám a helyi biztonsági emberek példás gyorsasággal közbeléptek, és elejét vették nagyobb bunyónak.