Vágólapra másolva!
A fekete kontinensen sem könnyű a játékvezetők élete, és ezt újabb példával tudjuk nyomatékosítani. A 2002-es világbajnokság selejtezői során rendezték a Dél-Afrika-Lesotho mérkőzést, amelyen zambiai bírói négyes működött közre. A mérkőzésre a FIFA által kijelölt egyik partjelző bizonyos Boxen Chilangu volt, akinek hibátlan közreműködését alaposan megnehezítette az a tény, hogy a derék játékvezető-asszisztens még az előző évben egy autóbalesetben elhalálozott.

A Zambiai Labdarúgó Szövetség azonban erről csak kevesebb, mint egy héttel az ominózus mérkőzés előtt értesítette a nemzetközi szövetséget, amely természetesen azonnal más jelölt ki a feladatra.

Zambiában eközben ment az egymásra mutogatás, hogy ki a hibás a dologban, de mivel az ország játékvezetői testülete már korábban értesítette az esetről a szövetséget, így valószínűleg ez a szervezet volt a hunyó. Ez annál is inkább valószínű, mert a zambiai szövetség nem éppen a tökéletes működéséről volt nevezetes.

Az egyik Afrika-kupa előtt például olyan közép-amerikai edzőtáborba küldte a nemzeti tizenegyet, ahol, mint kiderült, egyetlen szállodai szoba sem volt lefoglalva, mert a túra szervezésére felfogadott menedzser lelépett a pénzzel.

A vb-selejtezők előtt a válogatott játékosokat nem a FIFA által előírt határidőig (legkésőbb tizennégy nappal a meccs előtt) kérték ki az európai klubcsapatoktól, aminek eredményeképpen természetesen nem engedték el a kiválasztottakat.

Igaz, nem volt könnyű a kikérők elfaxolása a szövetség számára, hiszen az irodai berendezésüket a helyi önkormányzat egy régebbi adósság miatt lefoglalta...