Vágólapra másolva!
AIDS-ben halt meg néhány napja Eja Abdulrashid Adams, a macedóniai Vardar Szkopje nigériai labdarúgója. A kórházi közlés nyomán a macedón szövetség azonnali vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, megkaphatta-e a halálos kórt bárki is az idegenlégiós környezetében, mindenek előtt csapattársai körében.

Az esetről beszámoló spanyol hírügynökség szerint Adams halála félelmet és aggodalmat váltott ki az országban már pusztán azért is, mert a szkopjei klinikának nem áll rendelkezésére adat arról, kikkel érintkezhetett a focista. Az EFE mindenesetre tudni véli, hogy Adamsnek macedón mennyasszonya volt.

A futballkluboknál riadót rendeltek el, mivel több csapatban is játszanak Afrikából érkezett légiósok. Az érintett klubok vezetői közösen jelentették be, hogy valamennyi játékosukat kötelező AIDS-tesztnek vetik alá.

Az 1980-ban született Adams több éve játszott már a macedón ligában, s három csapatnál is megfordult eközben, legutóbb a Vardar Szkopje együttesénél, de sehol sem tudtak a betegségéről. Igaz, teszi hozzá az EFE, a helyi szabályok nem írják elő külföldi labdarúgók számára, hogy kötelesek egészségügyi bizonyítványt benyújtani egyesületüknek.

A rendelkezés évi két alkalommal ír elő orvosi vizsgálatot a macedón labdarúgóknak, ám kifejezetten az AIDS-et hordozó HIV-vírusra eddig nem szűrték őket.