Vágólapra másolva!
Lars-Christer Olsson, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) főigazgatója csütörtökön kijelentette: az olasz klubok nem vehetnek részt az európai klubtornákon, ha a július 27-28-i sorsolásokig nem zárják le az országban a fogadási botrány kapcsán elindított vizsgálatokat, és a vétkesek nem kapják meg büntetésüket.

"Természetesen senki sem szeretné olasz klubok nélkül megrendezni a kupasorozatokat, de ha a sorsolás időpontjáig nem rendeződik a helyzet, akkor nem marad más választásunk" - mondta Olsson.

Guido Rossi, az olasz szövetség (FIGC) élére ideiglenesen kinevezett kormánybiztos ígéretet tett arra, hogy az UEFA által megadott határidőig helyreáll a rend az olasz futballban. "Nem gondoltam volna, hogy ennyire súlyos a helyzet, de meg fogjuk oldani, nincs más választásunk - jelentette ki Rossi. - Az ügyészségtől úgy tájékoztattak, hogy három héten belül elkészülnek a vádiratok."

"Ha rajtam múlik, akkor a Juventus a következő szezonban a másodosztályban szerepel, legutóbbi két bajnoki címét pedig nem tarthatja meg" - hangoztatta Mario Stagliano, a FIGC ügyeivel foglalkozó vizsgálóbíró.

Lapértesülések szerint a torinói klub írásos garanciát kért Fabio Capello vezetőedzőtől arra, hogy a másodosztályban is vállalja a gárda irányítását, a tréner azonban nem írta alá az erről szóló nyilatkozatot. Több lap úgy véli, hogy a Juventus kizárása esetén a tréner a Real Madrid irányítását veszi át.

Az olasz labdarúgás történetének legnagyobb botránya május 5-én robbant ki. A kulcsfigura Luciano Moggi, a Juventus leköszönt igazgatója, akit azzal vádolnak, hogy a 2004/2005-ös szezonban játékvezetők segítségével manipulálta a csapat mérkőzéseinek eredményét, fenyegetéssel próbált futballistákat arra rávenni, hogy a klubhoz szerződjenek, továbbá nyomást gyakorolt Marcello Lippi szövetségi kapitányra a válogatott keretek kialakításakor.

A botrány következtében távozott a Juventus teljes vezérkara, lemondott Franco Carraro, a szövetség elnöke, és nem működhet közre a németországi vb-n Massimo de Santis FIFA-játékvezető.

A tágabb értelemben vett bundaügyben a Juventus, a Fiorentina és a Lazio mellett érintett az AC Milan és az Internazionale, illetve több tucat játékos és bíró is. A hatóságok mérkőzések végeredményének befolyásolása mellett hamis könyvelés, valamint tiltott szerencsejátékban való részvétel miatt vizsgálódnak.