Vágólapra másolva!
A világbajnokság ugyan véget ért, de mindez nem jelenti azt, hogy a labdarúgásban megállt volna az élet: lassan már a topligákban szereplő egyesületek is megkezdik a felkészülést a következő szezonra. Mostantól egészen a szezon kezdetéig igyekszünk nap mint nap beszámolni arról, hogy egy-egy sztárklubnál miként zajlik a felkészülési időszak - ma a Borussia Dortmund került sorra.

A szezon végén megszerzett hetedik hely remek eredménynek számított az utóbbi években meggyengült játékoskerettel rendelkező dortmundiaktól, akik a nyári események fényében még rózsásabbnak látják a jövőt. A 2004-ben csődközelbe jutott klub vezetősége kicserélődött, anyagi helyzete stabilizálódott, a közelmúltban pedig újabb szponzorok jelentkeztek, hogy támogassák az Európa legmagasabb átlagnézőszámával büszkélkedő Borussiát.

Az utóbbi években azonban nemcsak a vezetőség, hanem a csapat is átalakult, idén pedig további két, egykori sikerkovács igazolt el a sárga-feketéktől. A cseh válogatott két erősségéről, Jan Kollerről és Tomás Rosickyről van szó - akik viszont az előző évben nem tudták hatékonyan segíteni a gárdát. Koller sérülése miatt hagyta ki gyakorlatilag a teljes szezont (vele a világbajnokságon összeszedett újabb sérülés miatt a következő szezonban sem számolhatott volna a szakvezetés, így pedig még magas fizetését sem kell folyósítani), Rosicky pedig nem játszott éppen csúcsformában az utóbbi időszakban. Érte azonban legalább pénzt kapott a klub, egészen pontosan tízmillió eurót, a többi távozó azonban szerződése lejártával ingyen igazolt el.

A cseh páros mellett a holland légió is elbúcsúzott, a cserekapus Dennis Gentenaart és a csatár Cédric van der Gunt viszont várhatóan nem fogja visszasírni a Signal Iduna Park közönsége. Meglehet, hogy Salvatore Gambinót igen, hiszen a fiatal szélső az elmúlt idényben rendszeresen szerepelt a gárdában, azonban akad majd, aki feledtesse az olasz gyökerekkel rendelkező labdarúgót.

A támadó alakzatba ugyanis két klasszist is igazolt a klub, a világbajnokságon is szerepelt svájci gólvágó, Alexander Frei és a rivális Werder Bremen paraguayi csatára, Nelson Haedo-Valdez személyében. Az együttes holland mestere, Bert van Marwijk így valamivel bizakodóbb lehet az új szezont illetően, hiszen éppen a támadósor volt az, amellyel a legtöbb probléma akadt az elmúlt idényben. Rosicky helyére is megvan már az új ember, hiszen hónapokkal ezelőtt eldőlt, hogy az Arsenal FC-hez távozott irányító örökébe a dél-afrikai válogatott Steven Pienaar lép, aki az Ajax Amsterdamtól érkezett. Rajtuk kívül azonban már csak egy új, meglehetősen ismeretlen labdarúgó leigazolásáról számolhatunk be (az ifjú hátvéd, Martin Amedick az Eintracht Braunschweigtől szerződött Dortmundba), többet pedig a Borussia anyagi helyzetét látva a vezetőség nem is tud tenni a gárda megerősítését illetően.

A klub utánpótlásbázisából majd Van Marwijknak lesz lehetősége válogatni, és a tavalyi évet - többek között a 17 éves török középpályás, Nuri Sahin teljesítményét látva - a tartalékcsapatból felhozott ifjoncok is nagy hasznára lehetnek a csapatnak.

A holland mester mindenesetre már megkezdte a munkát az együttessel: a másodosztályból kiesett RL Ahlen ellen egy kiábrándító 2-2-es döntetlennel kezdett a még kissé tartalékos Borussia, holnap az SC Paderborn, 23-án pedig az 1. FC Union Berlin lesz az ellenfél. Az első komolyabb barátságos mérkőzésre 29-én az Ajax Amsterdam ellen kerül sor, az utolsó edzőmeccset Lars Rickenék augusztus 5-én a Tottenham Hotspur ellen vívják - augusztus 11-én pedig a Bayern München ellen a sárga-feketék számára is megkezdődik a Bundesliga 2006-2007-es szezonja.