Vágólapra másolva!

Fűszál a zsebben, bazsalikom a cipőben

A labdarúgókról mindig is köztudott volt, hogy rendkívül babonásak, de a legutóbbi hírek szerint ebből a szempontból a román válogatott tagjai viszik el a pálmát.

Keleti szomszédaink néhány esztendővel ezelőtt az ukránok elleni barátságos mérkőzésre készültek, ám amikor a csapat a szokások szerint felült volna a mérkőzés helyszínére, Doneckbe tartó repülőre, kiderült, hogy akad egy kis probléma. Ahogy az lenni szokott, a román újságírók is a nemzeti tizeneggyel egy repülőgépen utaztak volna, ám a járműre nem engedték fel a Gazeta Sporturilor című újság fotóriporterét, Gabriela Arseniét, azon egyszerű oknál fogva, hogy nő. A babona szerint ugyanis rossz jelnek számít, ha a válogatottal egy hölgy is együtt utazik, így Arsenie hiába tartozik országa legelismertebb sportfotósai közé (1999-ben például az övé lett az év legjobb sporttémájú felvétele), nem ülhetett fel a gépre.

Mint kiderült, nem ez volt az egyetlen babona a román csapat háza táján: az akkori szövetségi kapitány, Anghel Iordanescu parancsba adta, hogy minden játékosnak először a jobb lábával kell a gyepre lépnie. Állítólag mai napig él az a szokás, hogy az összes focista egy a pályáról kitépett fűszálat dug mezének mellényzsebébe, páran pedig a mérkőzést megelőző napon bazsalikomot tesznekek a cipőjükbe.

Ezen kívül a csapatot szállító busznak sohasem szabad tolatnia, amikor egy focista is rajta van, és a fütyülés is szigorúan tilos. A dologban mindenesetre lehet valami, a románok az ominózus előkészületi mérkőzést 2-0-ra megnyerték az ukránok ellen.