Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgásban az elmúlt hónapokban a Ferencvárosi TC helyzete állt az érdeklődés középpontjában, és a zöld-fehérek a másodosztályba való visszasorolásuk miatt a hírek szerint polgári bírósághoz kívánnak fordulni, ami miatt a FIFA akár szankciókkal is sújthatja az MLSZ-t. Azonban nem csak Magyarországon, hanem Portugáliában is hasonló helyzetben van a szövetség a Gil Vicente nevű egyesület miatt.

Az előző idényben a portugál pontvadászatban a Gil Vicente a középmezőnyben végzett, és 12. pozíciójának köszönhetően simán bennmaradt az élvonalban. Igen ám, de a legjobb kiesőnek számító Belenenses megóvta a Gil Vicente szereplését, mondván, a klub jogosulatlanul szerepeltette csapatában az angolai válogatott középpályást, Mateust. A 22 esztendős focista - aki a szezon közben érkezett a csapathoz a harmadosztályú Lixától - ugyanis nem rendelkezett profi szerződéssel, márpedig a portugál liga szabályai értelmében amatőr játékosok nem szerepelhetnek a legjobbak között.

Mateus Galiano da Costa egyébként mindössze négy bajnokin lépett pályára a Gil Vicentében, igaz, azon a négy összecsapáson két gólt szerzett (a Vitória Setúbal és az Académica Coimbra ellen), és teljesítménye alapján meghívták őt az angolai válogatottba - ahol Mauritius ellen rögtön góllal debütált. Így aztán bekerült a világbajnokságra utazó keretbe is, és a tornán az afrikai együttes mindegyik találkozóján pályára lépett, vagyis sokat köszönhet a Gil Vicentének.

A klub viszont elveszítette miatta az élvonalbeli tagságát - legalábbis eleinte úgy tűnt, hiszen a portugál szövetség igazat adott a Belenensesnek, és a másodosztályba száműzte a Gil Vicentét, és egyben úgy döntött, hogy a legjobb kiesőnek számító klub maradhat az elitben. Igen ám, de a Gil Vicente nem hagyta ennyiben a dolgot, és polgári bírósághoz fordult, ami már önmagában is ellenkezik a FIFA előírásaival, ráadásul a polgári bíróságon a Gil Vicentének adtak igazat, és az egyesület ennek megfelelően ragaszkodott ahhoz, hogy marad az első osztályban.

Mindeközben vészesen közeledett a bajnokság rajta, és a sorsolás szerint az első fordulóban éppen a Benfica találkozott volna a Belenensesszel - azonban pár nappal a meccs előtt azt sem lehetett tudni, hogy a lisszaboniak melyik együttessel játszanak. A Sasok elnöke, Luis Felipe Vieira viccesen kijelentette, hogy az sem zavarja, ha mindkét gárda megjelenik a Luz-stadionban, elvégre az arénának négy öltözője van, a csapat pedig van olyan jó, hogy két meccset is lejátsszon egymás után. Az esetet tovább bonyolította, hogy a másodosztályban harmadik helyen végzett Leixoes vezetői (a klub így épphogy csak lemaradt a feljutásról) azt állították: ha kizárják a Gil Vicentét, akkor nekik kell feljutniuk.

A portugál szövetség végül gordiuszi megoldást alkalmazva elhalasztotta a Benfica első fordulóbeli mérkőzését, mint ahogyan a Leixoes sem lépett pályára a második vonalban, de az ügynek itt természetesen még nincs vége. A FIFA megfenyegette a portugálokat, hogy ha nem rendezik az ügyet viharos gyorsasággal, akkor szankciókat alkalmaznak ellenük - ez a válogatott Eb-selejtezőkből való kizárását, illetve a klubcsapatok nemzetközi porondról való száműzését jelentheti. A Bajnokok Ligája csoportkörébe három portugál együttes is bejutott (FC Porto, Sporting CP és Benfica), és egyes források már azt is tudják, hogy ha a luzitánokat valóban kizárják, akkor mely együttesek indulhatnának helyettük: a CA Osasuna, a Chievo Verona és az Ajax Amsterdam.

Végleges döntés egyelőre még nincs, de a portugál együttes szeptember 6-án Finnországgal játszik Eb-selejtezőt, a BL pedig szeptember 12-án kezdődik, túl sok idő tehát nincsen. A portugál szövetség elnöke, Gilberto Madail augusztus 31-én tárgyalt is a FIFA-val, de egyik fél sem árult el semmit a részletekről - igaz, Madail egyes hírügynökségek szerint meglehetősen rosszkedvű volt a találkozó után.