Vágólapra másolva!
Az Arminia Bielefeld a hét végén, az Alemannia Aachen elleni 5-1-es diadallal egészen az ötödik helyig lépett előre a tabellán a Bundesligában, így elméletileg optimizmusnak kellene uralkodnia a Schüco Arenában. Hogy mégsem felhőtlen a hangulat, az leginkább annak köszönhető, hogy a sikeredző, Thomas von Heesen még mindig nem hosszabbította meg nyáron lejáró kontraktusát - a Borussia Dortmund pedig a pletykák szerint szívesen vinné szerződtetné.

A bielefeldi klub sohasem számított stabil élvonalbeli indulónak, a leghosszabb időt a nyolcvanas évek elején töltötte a legjobbak között, amikor öt éven keresztül játszott a Bundesliga 1-ben.

Akkor érte el legjobb helyezését is, kétszer is a nyolcadik helyen futott be. Az elmúlt évtizedben az Arminia amolyan "liftező csapattá" vált, a legutóbbi két szezont pedig a legjobbak között tölthette, és mindkétszer 13. lett.

Így aztán nem meglepő, hogy a jelenlegi ötödik pozíció kisebbfajta csodának számít a klubnál: a Bielrfeld még sohasem állt ilyen előkelő helyen a Bundesligában, és az Alemannia Aachen elleni 5-1-es diadal az elmúlt 25 esztendő legnagyobb arányú bielefeldi győzelme volt az élvonalban. Mégsem teljesen felhőtlen a hangulat az egyesület háza táján, mégpedig azért, mert a sikeredző, Thomas von Heesen jövője bizonytalan a klubnál.

A szakember valóságos élő legendának számít az Arminiánál: egykoron itt fejezte be játékospályafutását, 1994 és 1997 között szerepelt a csapatban, és három év alatt a harmadosztályból a legjobbak közé vezérelte a klubot. Egy évvel visszavonulása után pedig a csapat edzője lett, és szakvezetőként is feljutott az elitbe a Bielefelddel.

Akkor még csak egy éven keresztül töltötte be a posztot, de ezt követően is maradt a klubnál, és az Arminia sportigazgatója lett - vagyis továbbra is nagy részben felelős volt a bielefeldi szakmai munkáért, még ha a kispadon nem is ő ült. Utóbbi helyzet 2005 nyarán változott meg, amikor a csapat szakvezetőjét, Uwe Rapoldert elcsábította az 1. FC Köln, és bár sokan biztos kiesőjelöltnek tartották a meggyengült Arminiát, azonban Von Heesen irányításával a gárda ugyanúgy 13. lett, mint egy évvel korábban.

A jelenlegi szezonban pedig lehet, hogy még ezt is felülmúlja a klub, annyi mindenesetre biztos, hogy 11 forduló után az ötödik helyen áll. A 45 esztendős tréner sikereire azonban máshol is felfigyeltek - egészen pontosan a Borussia Dortmundnál, ahol nem elégedettek a holland szakemberrel, Bert van Marwijkkal. A dortmundiak persze cáfolják, hogy felvették volna a kapcsolatot Von Heesennel, és valószínű, hogy a BVB-nél csak jövő nyárra tervezik az edzőcserét, már csak azért is, mert a bielefeldi mester kontraktusa 2007-ben jár le.

Maga a szakvezető a hírek szerint már a nyáron szívesen meghosszabbította volna a szerződést Bielefeldben, azonban a klub tartja magát ahhoz, hogy csak a téli szünetben tárgyal a trénerrel. Az egyesület elnöke, Hans-Hermann Schwick ezt azzal magyarázza, hogy Von Heesen csak decemberben szerzi meg a profi edzői licencet, jelenleg ugyanis ideiglenes engedéllyel dolgozik a Bundesligában. Így viszont könnyen lehet, hogy kifutnak az időből...