Vágólapra másolva!
A 2002-es világbajnokságon játszott Brazília-Costa Rica mérkőzés a torna egyik leglátványosabb és legemlékezetesebb találkozója volt. A későbbi világbajnok 5-2-es győzelmével zárult találkozó 72. percében olyan esemény történt, amelyre akkor még kevesen kapták fel a fejüket, ma már viszont szinte történelmi jelentőségű momentumnak számít: akkor ismerhette meg a világ azt a furcsa becenevű brazil fiút, Kakát, aki az azóta eltelt négy évben a földkerekség egyik legjobb játékosává vált.

Ricardo Izecson dos Santos Leite 1982. április 22-én született Brazília fővárosában, Brasiliában. Világsztárrá lett honfitársai többségével ellentétben nem nyomorban nőtt fel, sőt gyerekkorában egyáltalán nem kellett nélkülöznie, hiszen családja a középosztályhoz tartozott, édesapja, Bosco Izecson Pereira Leite mérnökként, édesanyja, Simone Cristina dos Santos pedig tanárnőként dolgozott.

A család néhány évvel a kis Ricardo (és a nála három évvel fiatalabb Rodrigo) születése után Sao Paulóba költözött, ahol a fiúk hamar barátokat szereztek maguknak, és naphosszat az utcán fociztak, szerényebb körülmények között élő társaikkal együtt.

A kis focisták (vagy zajos kamaszok, brazil kifejezéssel garotadák) az edzések után gyakran a Leite családnál uzsonnáztak, és bizony akadt olyan fiú, akinek ez volt az egyetlen aznapi étkezése. Ricardónak nem, mint ahogy öccsének sem, aki akkor még bizonyosan nem sejtette, hogy jó két évtized múlva az általa kitalált becenéven ismeri majd meg bátyját a világ.

Rodrigo ugyanis egyszerűen nem tudta kimondani az r betűt, így Ricardót nemes egyszerűséggel Kakának szólította - a nagyobbik fivérnek pedig annyira megtetszett ez a név, hogy azóta is ezt használja.