Vágólapra másolva!
A Real Madrid szereplését sok kritika érte az utóbbi időben, de az biztos, hogy Fabio Capello a csapat védekezését alaposan a helyére tette - a spanyol bajnokságban csak a Getafe CF kapott kevesebb gólt a királyi gárdánál. Mindez nagy részben az együttes kapusának, Iker Casillasnak is köszönhető, aki a klub egyik legnépszerűbb tagjának számít, és évek óta egyenletesen jó teljesítményt nyújt - ami a többi madridi játékosról bizony nem mondható el.

- Mit gondol, az angolok elleni barátságos mérkőzésen aratott győzelem fordulópont lehet a spanyol válogatott számára?
- Ha az nem is, de mindenképpen türelmesebbé teheti a szurkolóinkat. Az emberek ezután az eredmény után remélhetőleg nem fognak olyan negatív hangnemben beszélni a spanyol nemzeti tizenegyről. A svédek és főleg az északírek elleni vereség nagy vihart váltott ki Spanyolországban, főleg, hogy a világbajnokságon sem sikerült beváltanunk a hozzánk fűzött reményeket. Az angolok elleni mérkőzés előtt a spanyol sajtó elsősorban nem azzal foglalkozott, hogy mellénk állítsa a drukkereket, hanem a korábbi eredményeinket kritizálta.

- Milyen volt a hangulat az öltözőben a manchesteri győzelem után?
- Nagyon megkönnyebbültünk, mert tudtuk, hogy ha kikaptunk volna, akkor leszedték volna rólunk a keresztvizet. Ha a csapat nyer, akkor mindenki örül és elégedett, ami csak jót jelent a focistáknak.

- Milyennek ítéli a spanyol csapat továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőben?
- Nehéz a helyzetünk, de nem reménytelen. Becsúszott egy-két váratlan eredmény: a svédek elleni vereség még nem volt olyan kínos, hiszen a skandinávoknak erős csapatuk van, de Észak-Írországban nem lett volna szabad kikapnunk. Többször már nem hibázhatunk, és maximálisan koncentrálnunk kell a hátralévő mérkőzésekre. Még egy vereség, és valóban elszállnak az esélyeink.

- Ugyan még csak 25 esztendős, de már 66-szoros spanyol válogatott és két világbajnokságon is szerepelt. Még az 1999-2000-es idényben debütált a Real Madridban, és azóta klubszinten rengeteg siker ért el. Ez nem nyomasztja időnként?
- Az edzések közben és a mérkőzéseken nem nagyon van időm ilyen dolgokon gondolkozni. Az mindenképpen furcsa, hogy ha egy tinédzser a felnőttek között szerepel, akkor arra gondolok: még túl fiatal ehhez, aztán eszembe jut, hogy én sem voltam idősebb, amikor először felhívtak a nagycsapatba. Nagyon örülök, hogy a karrierem így alakult.

- A klubtrófeák közül már csak a spanyol kupa hiányzik a gyűjteményéből. Ilyen sok siker után milyen célokat tűz ki maga elé?
- Minden egyes szezon előtt új célkitűzéseim vannak. Még több díjat szeretnék nyerni, és jó lenne végre a válogatottal is elhódítani valamilyen trófeát. Úgy gondolom, hogy elég ambíciózus vagyok, egy újabb bajnoki cím, a Bajnokok Ligája ismételt megnyerése, a Spanyol Kupa - ezek mind vonzóak a számomra. Egyébként is, mindig minden mérkőzésen nyerni akarok.

- Ebben a szezonban eddig meglehetősen felemásan szerepel a Real Madrid...
- Az biztos, hogy jelenleg furcsa a helyzetünk: képtelenek vagyunk kiegyensúlyozottan magas szinten futballozni, ugyanakkor a negyedik helyen állunk a bajnokságban, csak négy pont a hátrányunk a listavezetővel szemben, és az első négy pozícióban lévő együttes közül bármelyik megnyerheti a Primerát. Ráadásul a Bajnokok Ligájában is versenyben vagyunk, szóval még bármi megtörténhet.

- A hátsó alakzat sokat változott az idény során. Ez megnehezíti a helyzetét?
- Úgy gondolom, hogy ebben a szezonban a Real Madrid védelmére nem lehet sok panasz. Csak egy csapat kapott nálunk kevesebb gólt a bajnokságban, és bár természetesen fejlődni mindig lehet, én elégedett vagyok a védekezésünkkel. Pontrúgásból például csak három-négy gólt kaptunk, ami nem rossz teljesítmény.

Forrás: EPA

"Jó lenne végre a válogatottal is elhódítani valamilyen trófeát"

- A januári átigazolási időszakban több új focista is érkezett a Realhoz. Gondolja, hogy most már végre megnyugodnak a kedélyek?
- A téli transzferperiódus mindig sok bizonytalanságot hoz, játékosok jönnek-mennek majd minden csapatnál. Most már valamivel nyugodtabb a helyzet, és remélhetőleg csak a szezon hátralévő részére kell koncentrálnunk.

- A csapat sok kritikát kapott, és a Santiago Bernabéu-stadion közönsége is kifejezte elégedetlenségét. A játékosok ezt miként viselik?
- Addig nincs probléma, amíg az emberek építő jellegű kritikát mondanak, egy bizonyos taktikát vagy egy hibát kritizálnak. Amikor azonban ez rosszindulatúvá válik, az más helyzet. A csapat mindig is ki fog állni saját maga mellett az ilyen hangokkal szemben.

- Mire lenne szükség, hogy javuljon a helyzet?
- Sok mindenre. A legfontosabb az, hogy több helyzetet alakítsunk ki, és a kapu előtt egy kicsivel több szerencsénk legyen. Eddig nem lehetek elégedett a szezonnal, mert túl sok pontot veszítettünk hazai pályán, és ennél jobb teljesítményre vagyunk képesek.

Forrás: www.fifa.com