Vágólapra másolva!
A Chelsea FC a 2006-2007-es szezonban lecsúszott a bajnoki címről, azonban a klub így sem maradt trófea nélkül, hiszen a ligakupát és az FA-kupát is megnyerte, ráadásul a Kékektől került ki a Premier League gólkirálya is Didier Drogba személyében. Az elefántcsontparti focista így az első afrikai játékos lett, aki Angliában gólkirályi címet tudott szerezni, és a támadó jelenleg hivatalosan is a fekete kontinens legjobb futballistájának számít - pedig alig több mint öt éve még a francia másodosztályban játszott.

Az elefántcsontparti labdarúgás mindig is nagyon szorosan kötődött Franciaországhoz, ami nem meglepő, figyelembe véve, hogy az ország 1893 és 1960 között francia gyarmatnak számított. A legjobb elefántcsontparti focisták rendre Franciaországban kötöttek ki, és nem volt ez alól kivétel Michel Goba sem, aki a nyolcvanas évek közepén a Brest csapatával a Ligue 1-ben is megfordult. A válogatott csatár 1983-ban vette magához az öt évvel korábban született unokaöccsét, Didier Drogbát, akinek szülei banktisztviselők voltak Abidjanban, de úgy ítélték meg, hogy gyermekük jövője szempontjából hasznosabb, ha Franciaországban kezdi meg tanulmányait. A kis Didier három esztendőt töltött nagybátjyával, aki mind a három évet más csapatnál játszotta, vagyis Drogba előbb Brestben, majd Angouleme-ben, végül Dunqerque-ben élt egy esztendőt, majd 1986-ban hazatért Abidjanba.

A labdarúgás szeretét azonban magával vitte, és amikor csak tehette, az elefántcsontparti főváros utcáin kergette a labdát barátaival. Eközben azonban alighanem ő is érzékelte, hogy hogy az országban egyre rosszabb a helyzet: a nyolcvanas évek végén Elefántcsontpart államadóssága háromszorosára növekedett, és a korábbi viszonylagos jólétnek vége szakadt. Ez Drogba családjára is hatással volt, hiszen Didier szülei 1989-ben elveszítették állásukat, éppen ezért jobbnak vélték, ha fiukat ismét visszaküldik Franciaországba a nagybácsihoz. Michel Goba ekkor ismét Dunqerque-ben futballozott, és Drogbának is ez volt az első hivatalos egyesülete, hiszen bekerült a korosztályos csapatba. Mivel termetével kimagaslott a többiek közül, az edzője eleinte jobbhátvédként szerepeltette, ám ez nem nagyon tetszett a srác nagybácsijának, aki elintézte, hogy unokaöccsét inkább középcsatárként játszassák, akárcsak őt.

Válogatás szép Drogba-gólokból

A későbbiekben Didier már ezen a poszton szerepelt, de túl sok időt egyik klubnál sem töltött, lévén Gobával együtt évre évre más városba költözött. Dunqerque-öt Abbeville, majd pedig Tourcoing követte, majd 1991-ben Vannes-ben kötöttek ki. Ebben az esztendőben szülei is végleg elhagyták az időközben polgárháborútól sújtottá vált Elefántcsontpartot, és az egész familia Franciaországba költözött. Mindez az otthon csak Titónak becézett Didier futballkarrierje szempontjából eleinte nem tűnt túl biztatónak, hiszen édesapja, Albert nem nézte jó szemmel, hogy fia labdarúgó szeretne lenne - ő inkább valami "normális" hivatást szeretett volna gyermekének. És amikor Drogba tanulmányi eredményei az állandó költözések és a foci miatt annyira leromlottak, hogy évet kellett ismételni, akkor a szigorú atya kijelentette: Didier-nek abba kell hagynia a futballt.