Vágólapra másolva!
Az európai topligák befejeztével általában az értékelések és elemzések kerülnek előtérbe, a győztesek ünnepelnek, a kiesők és az érmes helyekről lemaradók szomorkodnak, mi most azonban nem ezekkel a csapatokkal foglalkozunk, hanem olyanokkal, amelyeknek a bennmaradása már-már csodaszámba ment. Az ötletet a West Ham United bravúrja adta, úgyhogy körülnéztünk, hogy a közelmúltban mely csapatok támadtak fel az idény végére a szigetországban.

A West Ham szezonkezdete nem azt ígérte, hogy a végén csodára lesz szükség a csapat bennmaradásához, az első fordulóban a Charlton ellen 3-1-re nyertek a kelet-londoniak, a második körben pedig ikszeltek az újonc Watford otthonában, ezt is biztató eredménynek tekinthetjük, hiszen a feljutók mindig jobban felszívják magukat a bajnokság kezdetén.

A Liverpool elleni vereség bekalkulálható volt, az Anfield Roadon ki lehet kapni 2-1-re, főleg, hogy utána az Aston Villa ellen ismét sikerült pontot szerezni. Az átigazolási időszak utolsó napján robbantott a West Ham, leigazolta ugyanis Carlos Tévezt és Javier Mascheranót, a Corinthians két argentin válogatott futballistáját.

Sokan kételkedtek az üzlet hitelességében, és, mint később kiderült, nem véletlenül, a két sztár játékjogát ugyanis az MSI nevű befektetési tanácsadó cégtől vették meg a Kalapácsosok, ami miatt még mindig dúl a vihar, az angol szövetség ugyan 5,5 milló fontra megbüntette a klubot, de a vetélytársaknak ez nem volt elég, ők pontlevonást is szerettek volna, a Sheffield United például óvást nyújtott be.

De térjünk vissza az őszre, az 5. fordulótól ugyanis egy ötös vesztőszériába szaladt bele a West Ham, amivel egyből a hátsó régiókban találta magát, ráadásul a nemzetközi kupaszereplés is hamar véget ért, a Palermo az UEFA-kupa első fordulójában kettős vereséggel búcsúztatta Alan Pardew csapatát. Fura kettősséget produkált a gárda, mert amíg a verhetőnek tűnő ellenfelektől rendre kikapott, addig a nagyokat megfricskázta, az Arsenalt és a Manchester Unitedet is legyőzte hazai pályán, a Vörös Ördögök elleni diadal volt a menesztett Pardew helyére érkező Alan Curbishley debütáló meccse, a 49 éves tréner ezzel tulajdonképpen hazatért, hiszen játékospályafutását a Kalapácsosoknál kezdte.

2006 őszén még egy fontos változásról érdemes beszámolni a klubbal kapcsolatban, egy izlandi konzorcium ugyanis 126 millió euróért megvásárolta az egyesületet, amelynek élére Eggert Magnusson került - ő korábban az Izlandi Labdarúgó Szövetség első embere volt, az edzőváltás már az új tulajdonos döntése alapján történt. Ez sem hozott azonban pozitív fordulatot, mert december 17-től kezdve három hónapig nyeretlen volt az együttes, a tizenegy meccset felölelő sorozatban olyan fájdalmas kudarcok voltak, mint a Reading otthonában elszenvedett 6-0-s kiütés, vagy a sorstársnak számító Charlton elleni 0-4.

A Tottenham elleni találkozó az idény egyik legemlékezetesebb csatája volt, hiába szerezte meg Tévez első bajnoki gólját (március 4-ig kellett várnia erre a pillanatra), és hiába vezettek a Kalapácsosok 2-0-ra és 3-2-re, a Spurs mindannyiszor felállt, sőt, a legvégén a teljesen kinyíló West Ham védelmet lekontrázva a győzelmet is megszerezte.

Forrás: EPA

Tevez nagyon összekapta magát a tavaszi idényre

Ekkor még kilenc forduló volt hátra, de a fogadóirodákban nagyon magas szorzóval adták a kelet-londoniak bennmaradását. A csapat ugyanakkor megkezdte a menekülő hadműveletet, megverte a Blackburnt és a Borót, valamint elsőként tudta bevenni az Arsenal új otthonát, az Emirates-stadiont. A Chelsea elleni 1-4 után azonban visszatértek a földre a sikerektől felbuzdult drukkerek, mivel négy körrel a zárás előtt öt pont volt a csapat hátránya a 17. helyen álló Sheffield mögött.

Egy újabb hármas sikersorozat (az Everton ellen 1-0, a szintén a veszélyes zónából menekülni próbáló Wigan ellen 3-0, a Bolton ellen 3-1) és a vetélytársak botladozása kellett ahhoz, hogy a West Ham úgy várhassa az utolsó fordulót, hogy még legyen esélye a bentmaradásra. Ehhez "mindössze" annyi kellett, hogy Curbishley csapata összekaparjon egy döntetlent a bajnoki címet korábban bebiztosító MU otthonában.

A megmentő szerepét végül Tévez vállalta magára, aki a hajrában a hátára vette a csapatot, és az utolsó tíz meccsen hétszer volt eredményes, így a fővárosiak a pályán kivívták a bennmaradást, most már csak az a kérdés, hogy mi lesz az argentinok ügyével, mert a Sheffield, Wigan, Fulham, Charlton és Middlesbrough által alkotott ellentábor nem nyugszik bele, hogy pénzbüntetéssel megússza a West Ham.

Forrás: EPA

Öröm a köbön az Old Traffordon aratott győzelem után

Akárhogy is lesz, erre a csodaszámba menő bentmaradásra még sokáig emlékezni fog a Kalapácsosok tábora, ráadásul a gárda olyat vitt véghez, ami az elmúlt 30 évben egyetlen első osztályú klubnak sem jött össze, oda-vissza elpáholta a Manchester United, Arsenal duót.