Vágólapra másolva!
Válogatott szinten az idei esztendő legkiemelkedőbb eseménye kétségkívül a Copa América, azaz a dél-amerikai válogatottak kontinensviadala. A szubkontinens országai utoljára 2004-ben találkoztak, és a mostani torna az első tétmérkőzéseket jelenti a dél-amerikai gárdáknak a tavalyi világbajnokság, illetve az azt megelőző selejtezők után. Külön érdekessége a tornának, hogy a rendező Venezuela kivételével mindegyik válogatott szövetségi kapitányt cserélt az elmúlt egy évben.

A legnagyobb favoritnak szokás szerint a brazil és az argentin együttes számít, ám a két futball-nagyhatalom közül az előbbi kissé tartalékos gárdával szerepel a Copán. A címvédő együttes legnagyobb sztárjai közül ugyanis Kaká és Ronaldinho fáradtságra hivatkozva kérte a mellőzését, Adriano sem kapott meghívót, Ronaldót pedig a világbajnokság után kinevezett szakvezető, Dunga eddig még egyszer sem hívta meg a nemzeti csapatba.

Az egykori kiváló középpályás egyébként is igyekezett kisebbfajta generációváltást véghezvinni a selecaónál, amire részben szükség is volt. Persze az együttes így is tele van kiváló futballistákkal, akik most megkapják a bizonyítási lehetőséget: a karmesteri pálca például a Werder Bremennél remek szezont zárt Diegóé lesz.

A legnagyobb kérdés egyébként a csatársor összetétele, hiszen ezen a poszton csupa olyan labdarúgó kapott meghívót a keretbe, aki a címeres mezben eddig nem ontotta a gólokat. Robinho helye alighanem megkérdőjelezhetetlen, de hogy ki lesz a partnere, azt lehet, hogy most még Dunga sem tudja.

A brazilok csoportjából Mexikónak is kötelező a továbbjutás, de az El Tri háza táján jelenleg nem valami fényes a hangulat, hiszen a gárda elveszítette a Gold Cup döntőjét az Egyesült Államok ellen - márpedig a szövetségi kapitány, Hugo Sánchez a kontinensviadal megnyerését tűzte ki célul maga elé.

A Copán "csak" a legjobb négy közé szeretne eljutni csapatával, és a Gold Cupon látott együtteshez képest valamelyest gyengült a rendelkezésére álló keret, hiszen a VfB Stuttgart két légiósa, Ricardo Osorio és Pavel Pardo kérte, hogy ne vegyék őket számításba. Igaz, a CONCACAF-torna nagy részét az FC Barcelona miatt kihagyott Rafael Márquez ott lesz a csapatban.

A B csoport másik két résztvevője, Ecuador és Chile alighanem azért küzd majd, hogy megszerezze a harmadik helyet, és esetleg így is bejusson a legjobb nyolc közé. Ecuador nemzeti együttese az elmúlt években alapos fejlődésen ment keresztül, elég, ha csak arra gondolunk, hogy a legutóbbi két vébén (Németország, illetve Japán és Dél-Korea) is ott volt, de a Copán valahogy nem jött ki neki eddig a lépés.

Forrás: EPA

A két legfáradtabb brazil: Ronaldinho és Kaká

A csapatból hiányzik a gólvágó Agustín Delgado, aki még tavaly decemberben egyéves eltiltást kapott az egyik bajnokin történt balhé miatt, így a fő kérdés az, hogy ki játszik majd elöl: a szakvezető, Luis Suárez szerint a mindössze 19 esztendős Felipe Caicedo lehet a torna nagy felfedezettje. Chilében meglepően optimista a hangulat, annak ellenére, hogy a legutóbbi két vébéről lemaradt a válogatott - a chileiek abban bíznak, hogy jelentősen megfiatalított együttesük (a villarrealos Matías Fernández vezérletével) meglepetést okoz.