Vágólapra másolva!
Rafa Benítezzel a kispadon a Liverpool FC az elmúlt három évben elsősorban a különböző kupákban jeleskedett, ugyanakkor a végső cél, a bajnokság megnyerése nem sikerült a gárdának, a Vörösök "csak" két bronzéremig jutottak. A tavasszal történt tulajdonosváltásnak is köszönhetően az egyesület a nyáron jelentős összeget költött új labdarúgókra, és Beníteznek immár a Premier League-ben is bizonyítania kell, hogy az LFC 18 év után ismét bajnokságot nyerhessen.

A liverpooli egyesület büszkén hangoztatja, hogy Angliában egyetlen klub sem nyert nála több bajnoki címet, amire a riválisok általában azzal kontráznak, hogy a Premier League-ben a Vörösök még sohasem tudtak az élen végezni, és az utolsó aranyérmüket 1990-ben, azaz 17 esztendeje nyerték meg. Az elmúlt években a liverpooliak majd minden pontvadászat előtt váltig fogadkoztak, hogy megszakítják ezt a rossz sorozatot, és végre megint elhódítják a bajnoki címet, ám ez sehogyan sem jött össze.

Amikor 2004 nyarán a spanyol Rafa Benítez került a kispadra, akkor számára eleinte a csapatépítés, illetve a tartós BL-kvalifikáció volt a cél, hiszen az előző években ez sem mindig sikerült. A hispán szakvezető ezt túl is teljesítette, elvégre rögtön első szezonjában megnyerte a Bajnokok Ligáját a klubbal, és a 2007-ben is a fináléig vezette az együttest a legrangosabb európai kupában, a két nemzetközi siker között pedig az FA-kupát is elhódította együttesével.

Eközben a bajnokságban sem szerepelt rosszul a gárda, hiszen egymás után kétszer is bronzérmes lett, 2006-ben pedig olyan sok pontot szerzett, mint a Premier League-ben még sohasem, de az elsőségért egyszer sem tudott komolyan harcba szállni - márpedig BL-döntők ide vagy oda, a fanatikusok számára a hazai porondon való győzelem rendkívül fontos lenne.

A Chelsea FC és a Manchester United elérhetetlennek tűnt, nem csak pontszámban, hanem az anyagi lehetőségek terén is - utóbbi aztán a februári tulajdonosváltással alighanem megváltozott. A két amerikai üzletember, George Gillett és Tom Hicks szerepvállalása sejtetni engedte, hogy idén nyáron a Liverpool FC jelentős összeget költ új futballistákra, és ez így is történt.

Eddig ugyanis hat olyan új labdarúgó érkezett a klubhoz, akik az első csapattal kezdik majd az új idényt (a két magyar játékos, Németh Krisztián és Simon András nem ebbe a kategóriába tartozik), értük pedig máris több, mint 60 millió eurót adtak ki - és ez az összeg tovább emelkedhet, hiszen a Vörösök még nem tettek le a Manchester United argentin balhátvédjének, Gabriel Heinzének a megszerzéséről.

Természetesen a klub nem csak vett, hanem el is adott focistákat, akik közül Craig Bellamyért 11 millió eurót kapott a West Ham Unitedtől, Mark Gonzálezért a Real Betis, Luis Garcíáért pedig az Atlético Madrid fizetetett hat-hat milliót, és két, korábban kölcsönadott játékostól is végleg megváltak a Vörösök. Florent Sinama-Pongolle-t a Recreativo Huelva négymillióért, Djibril Cissét az Olympique Marseille pedig kilencmillióért vette meg - de a bevétel így is csak a kiadások felét fedezi.

A legdrágább nyári szerzemény, az Atlético Madridtól megvett Fernando Torres például egymaga majdnem annyiba került, mint az összes eladott focista együttvéve. A 23 esztendős középcsatárért a Liverpool most 30 millió eurót adott ki, ami új klubrekordot jelent - de ez az összeg a játékos, illetve a klub szereplésétől függően további ötmillióval emelkedhet.

Szintén meglehetősen drága volt az Ajax Amsterdam holland támadója, Ryan Babel, akiért 17 millió eurót fizettek a Vörösök - miután az Ajax az első, 14 milliós ajánlatra nemet mondott. A fiatal brazil középpályás, Lucas Leiva (aki hazájában Lucas néven játszott, liverpooli bemutatkozása idején viszont Leiva volt a mezére írva) 7,5 millió euróba került, akárcsak a West Ham United izraeli középpályása, Yossi Benayoun - csak a fiatal bolgár kapus, Nikolaj Mihajlov, illetve az ukrán csatár, Andrij Voronyin érkezett ingyen.

Mint a fenti névsorból is látszik, Benítez elsősorban a támadó részlegbe hozott új embereket, ami nem meglepő, a spanyol tréner irányításával a Liverpool egyik idényben sem tudott 57 gólnál többet szerezni - miközben az előző szezonban a Manchester United 83-ig, a Chelsea 64-ig, az Arsenal FC pedig 63-ig jutott.

A házi gólkirályi címhez a legutóbbi pontvadászatban Dirk Kuytnak 12 gól is elég volt, egy évvel korábban pedig Steven Gerarrd már tíz találattal a Liverpool legeredményesebb labdarúgója lehetett a Premier League-ben. Ehhez persze részben az is hozzájárult, hogy a szakvezető a rotációs szisztéma híve, és a csatársorban is gyakran variálta az összeállítást. Ez most is hasonlóan alakulhat majd, de elsősorban Fernando Torres joggal bízhat abban, hogy azért rendszeresen ott lesz a kezdők között - és ez esetben legalább 15 gólt várnak majd el tőle a drukkerek.

Az eddigi edzőmeccsek alapján úgy tűnik, hogy a tréner alaptaktikája a 4-4-2-es felállás azon variációja lesz, amelyben a támadások során a középpályások közül elsősorban a szélsőkre hárul nagy szerep - az új szerzemények közül Babel a bal-, Benayoun pedig a jobb oldalon bevethető.

Persze Benítez híres arról, hogy szereti az ellenfélhez igazítani a taktikát, főleg a nemzetközi porondon, így alighanem több más formációt is láthatunk majd a Liverpooltól a szezon során, annyi azonban bizonyos, hogy a szakembernek immár majd mindegyik poszton legalább kettő, hasonlóan jó képességű futballista áll a rendelkezésére, a cél pedig mindenképpen az lesz, hogy a csapat versenyben legyen a bajnoki címért - és lehetőleg meg is nyerje azt.