Vágólapra másolva!
A Bundesliga rajtja előtt nem sok jót lehetett hallani a Hertha BSC háza tájáról. A berliniek a nyáron edzőt váltottak, a keret is alaposan kicserélődött,  papíron inkább gyengült, mint erősödött. Pár nappal a bajnokság rajtja előtt már olyan pletykák terjedtek, hogy az új mester, Lucien Favre felajánlotta a lemondását, amit a felek vehemensek cáfoltak, a szakember ugyanakkor nem titkolta: nem lesz könnyű dolga a fővárosi klubnál. Az első hazai bajnokin megszerzett győzelem mindenesetre kissé csökkentette a rá nehezedő nyomást.

A berlini gárda az elmúlt két évben fokozatosan csúszott egyre lejjebb a bajnoki táblázaton: 2005-ben a negyedik helyet szerezte meg a Bundesligában, a 2005-2006-os idényben már csak a hatodik helyen végzett, legutóbb pedig ennél is rosszabbul szerepelt. Pedig féltávnál úgy tűnt, hogy a Hertha továbbra is tartja magát a közvetlen élmezőny mögött, a csapat az ötödik pozíciót foglalta el, de a tavasszal már semmi sem jött össze, és miután nyolc bajnokin keresztül nyeretlen maradt, a trénert, Falko Götzöt menesztették. A helyére a korábban az amatőrcsapatot irányító Karsten Heine került, de sokat ő sem tudott javítani az eredményeken - annyit mindenesetre elért, hogy a kiesés nem fenyegette a csapatot, amely végül tizedik lett, és így biztossá vált, hogy három év után nem léphet ki a nemzetközi porondra.

Azzal mindenki tisztában volt, hogy a nyáron egy új szakvezető érkezik a klubhoz, ám a vezetőség nem volt könnyű helyzetben, mert sejteni lehetett, hogy nem tudják megtartani legjobbjaikat. A török játékmester, Yildiray Bastürk távozása már az előző idény végén köztudott volt, hiszen lejárt a szerződése (végül a VfB Stuttgartban kötött ki), és hasonló helyzetben volt a fiatal középpályás, Ashkan Dejagah, illetve a veterán Andreas Neuendorf is. Ezzel együtt a sportigazgatónak, Dieter Hoenessnek sikerült szerződtetnie azt a trénert, akit kiszemelt a klub élére, hiszen június elsején bejelentették, hogy a svájci Lucien Favre hároméves kontraktust kötött a berliniekkel. Favre-t az FC Zürichtől sikerült elcsábítani, amely egyesülettel egymás után két bajnoki címet nyert. A 49 esztendős szakembert hazájában a támadó futball hívének tartották, aki előszeretettel épít be csapataiba fiatal futballistákat.

Alighanem e két utóbbi tulajdonság nyerte el Hoeness tetszését, Favre-t pedig valószínűleg az csábította, hogy egy erősebb bajnokságban is kipróbálja magát, de gyorsan rá kellett jönnie, hogy helyzete nem éppen rózsás a berlinieknél. Miközben egyre közeledett a bajnoki rajt, a klubnak mindössze egyetlen új igazolása volt a VfL Bochum cseh kapusa, Jaroslav Drobny személyében, ugyanakkor eladta egyik legértékesebb futballistáját, Kevin Prince-Boatenget, ami ugyan üzletileg maximálisan megérte (a Tottenham Hotspur ugyanis 7,4 millió eurót fizetett érte, és ezt az ajánlatot nem lehetett visszautasítani), a keret tovább gyengült. Sőt, a Hertha hiába szerezte meg végleg az Olympique Marseille-től az addig csak kölcsönben lévő argentin csatárt, Cristián Giménezt, rögtön tovább is adta őt a mexikói Tolucának - a transzferrel újabb egymillió euró került a kasszába, ám így az edzőnek egy másik rutinos focistáról kellett lemondania.

Favre így eleinte csak az utánpótláscsapatból a felnőttek közé felkerült, illetve a kölcsönből visszaérkezett labdarúgókkal (Samuel Okoronkwo és Lukasz Piszczek) számolhatott új emberként, és a helyzeten a brazil bal oldali középpályás, Lúcio megszerzése sem javított sokat. Nem meglepő, hogy amikor augusztus 10-én Favre személyes megbeszélésen járt Hoeness irodájában, a német lapok azt írták: a tréner máris távozna a klubtól, mivel úgy érzi, hogy a keret nem elég erős a jó szerepléshez. A lemondást ugyan mind a mester, mind a sportigazgató cáfolta, de azt nem tagadták, hogy a csapat további erősítésre szorul, és augusztus végéig még négy-öt focistát akarnak igazolni - akiket azonban így Favre-nak menet közben kellene beépítenie a csapatba. Arról nem is beszélve, hogy a kiszemeltek megszerzése egyáltalán nem egyszerű: a Panathinaikosz elutasította a berliniek egymillió eurós ajánlatát a válogatott jobbhátvédért, Lukasz Vintráért; a svájci tréner egykori csapata, az FC Zürich sem nagyon hajlandó elengedni a brazil csatárt, Raffaelt; mint hogyan az SK Rapid Wien sem adná a fiatal középpályását, Veli Kavlakot.

Két játékos már így is érkezett a bajnoki rajt óta, és nem meglepő módon Svájcból kerültek Németországba: a mindössze 19 esztendős középpályást, Fabian Lustenbergert az FC Luzerntől, a középhátvéd Steve von Bergent pedig Favre egykori klubjától, az FC Zürichtől igazolták le. Az eddig lejátszott két bajnokin azonban egyikük sem volt ott a kezdők között, vagyis a szakvezető a tavasszal leszerepelt kerethez képest is meggyengült állománnyal dolgozhatott. Ehhez képest nem is szerepelt rosszul a Hertha: az Eintracht Frankfurt otthonában csak 1-0-ra kapott ki, majd otthon legyőzte a bajnok VfB Stuttgartot.

Favre a klasszikus 4-4-2 híve, a középpályán két védekező felfogású focistával és két offenzív szélsővel, így aztán nem meglepő, hogy Dárdai Pál mindkét összecsapást végigjátszotta. A magyar focista szerepe már csak azért is fontos, mert a rutinos játékosok közé tartozik a csapaton belül: a bajnoki rajt előtt 220 élvonalbeli mérkőzés állt a neve mellett, aminél többel senki sem rendelkezik a Herthánál.