Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szerint jelenlegi állapotában alkalmatlan a 2012-es Európa-bajnokság döntőjére kijelölt kijevi Olimpiai-stadion az aranymeccs megrendezésére.

Erről Michel Platini, az UEFA elnöke tájékoztatta hétfői levelében a házigazda szerepét Lengyelországgal közösen elnyert ukrán szövetséget.

Az UEFA biztonsági szempontból aggályosnak tartja, hogy a létesítmény közelébe tervezett bevásárlóközpont elzárja a menekülési útvonalak jelentős részét a stadion vészkijáratainál. Az európai futballszervezet szerint a kevés mozgástér pánikhelyzet esetén rendkívül veszélyes a szurkolókra.

"Hiszünk és reménykedünk benne, hogy az illetékes ukrán állami hatóságok felelősségteljesen és gyorsan döntenek a problémák mielőbbi megoldása érdekében" - olvasható többek között Platini levelében.

Forrás: EPA

Az átépítés előtt így nézett ki a kijevi Olimpiai-stadion

Hrihorij Szurkisz, az ukrán szövetség elsőszámú vezetője elismerte, hogy eddig a tervezettnél lassabban haladnak az előkészületek a kontinenstornára. Elmondása szerint Kijevben hónapok óta parttalan vita folyik az Olimpiai-stadion átépítéséről.

Ivica Osim, a japán labdarúgó-válogatott bosnyák szövetségi kapitánya nincs jó véleménnyel Michel Platiniről, szerinte az UEFA elnökének demagóg elképzelései vannak a kisebb országokkal.

"Amit ígért, a kiscsapatok felzárkóztatását, nem tudja végrehajtani" - mondta Osim az ausztriai Klagenfurtban szlovén nyelven megjelenő Novice című lapban. "Tervei megvalósításához rengeteg pénzre lenne szüksége. Az UEFA nem harcolhat a nagy klubokkal, mert ha az élcsapatok összefognak egymással, akkor az európai szövetségnek nincs esélye velük szemben.

A pénz irányít mindent a futballban és a vezető országoknak és klubjaiknak nincs szükségük a kicsikre. A labdarúgásban ugyanaz zajlik, mint a világpolitikában. Mindenki a demokráciáról beszél, de az eseményeket az Egyesült Államok irányítja, amit az amerikaiak akarnak, az megtörténik, amivel nem értenek egyet, azt megakadályozzák és ez ellen senki nem tehet semmit."

Forrás: EPA

Oszim szerint a futballban ugyanaz zajlik, mint a világpolitikában

Osim arról is beszélt, hogy nem érzi jól magát Tokióban. "Az újságíróktól nincs egy perc nyugalmam sem, ráadásul rengeteg sületlenséget írnak össze-vissza. A válogatott játékosokat csak pár napra kapom meg és hiába érkeznek mindig tökéletes erőállapotban az edzőtáborba, nincs elég időnk különböző játékelemek gyakorlására, taktikai variációk kidolgozására. Az Ázsia-kupára például csak két napig tudtunk készülni."

A bosnyák szakember tavaly július óta irányítja a szigetországi nemzeti együttest.