Vágólapra másolva!
Január 31. fontos dátum a nemzetközi labdarúgásban, hiszen ezen a napon zárult le a téli átigazolási időszak, és ezt követően a csapatok a szezon végeztéig már csak klub nélküli labdarúgókkal erősíthetnek. A transzferperiódus mérlegét megvonva megállapítható, hogy míg tavaly ilyenkor a spanyol, most az angol egyesületek költötték a legtöbbet, és a nagy sztárklubok pár kivételtől eltekintve kimaradtak a költekezésből.

Egy évvel ezelőtt a Real Madrid volt az a klub, amely a legtöbb pénzt adta ki a januári átigazolási időszakban, a királyi gárda 2007 januárjában Fernando Gagót, Gonzalo Higuaínt és Marcelót is megvette - összesen 40,5 millió euróért. Ekkora összeget most egyetlen egyesület sem fizetett ki, a Chelsea FC is csak megközelítette, hiszen a londoniak által az elmúlt hónapban megvásárolt három futballista összesen 36,4 millió euróba került. Ebből a fiatal argentin csatár, Franco di Santo "csak" 4,5 milliót ért, a másik két új igazolás viszont ott van a tíz legdrágább januári transzfer között: a Lokomotiv Moszkva szerb védője, Braniszlav Ivanovic 12, a Bolton Wandererstől megvett francia támadó, Nicolas Anelka pedig 19,9 millió eurót kóstált - utóbbi a tél legnagyobb összegű transzfere volt. A Chelsea-nél abban bíznak, hogy a nagy költekezés hasonló hatású lesz, mint egy évvel korábban a Real Madridnál - a madridiak ugyanis tavaly bajnokságot nyertek.

A Premier League sztárcsapatai közül a Manchester United és az Arsenal FC is kimaradt a nagy pénzszórásból. A MU ugyan igazolt egy focistát az angolai Manucho személyében, de ő egyrészt nem volt drága (a pontos vételárat nem lehet tudni, de a Petro Atléticótól megvett játékosért aligha fizettek milliókat), másrészt pedig rögtön kölcsön is adták a görög Panathinaikosznak, az Ágyúsokhoz pedig csak a Birmingham Citynek korábban kölcsönadott Johan Djourou érkezett vissza.

A Liverpool FC vett ugyan egy drága futballistát, a Zenit Szankt-Petyerszburg szlovák védőjének, Martin Skrtelnek a vételára tízmillió euró volt, de mivel a Juventus FC-nek eladott Mohamed Sissokóért 11 milliót kaptak a Vörösök (az összeg a középpályás teljesítménye alapján akár 13 millióra is emelkedhet, viszont az összeget a torinóiaknak csak részletekben kell kifizetniük), így összességében nyereséggel zárták a transzferperiódust.

Nem mondhatja el ezt magáról a Tottenham Hotspur, amely három védőt is vett, összesen 28 millió euróért: a Middlesbrough FC bekkje, Jonathan Woodgate, illetve a skót Rangers FC játékosa, Alan Hutton egyaránt többet kóstált tízmilliónál. Utóbbi futballista egyébként ezzel beállította a skót átigazolási rekordot, amit a nyáron a Hearts FC kapusa, Craig Gordon állított fel a Sunderland AFC-be szerződésével.

Az angol egyesületek egyébként is alaposan belenyúltak a pénztárcájukba januárban, a Premier League klubjai soha ennyi pénzt nem költöttek el a szezon közben transzferekre. De ha belegondolunk, hogy az újonc Birmingham City képes volt kilencmilliót kiköhögni az Everton skót csatáráért, James McFaddenért, vagy hogy a Portsmouth hétmilliót sem sajnált az Arsenal francia középpályásáért, Lamine Diarráért, akkor nincs min meglepődni.

A spanyol klubok az előző esztendőhöz képest meglepően visszafogottak voltak, a tíz legdrágább transzfer közé csak egy hispániai átigazolás fért be - igaz, az második lett. A pocsék helyzetben lévő Valencia CF 18 millió eurót adott ki a Boca Juniors középpályásáért, Ever Banegáért - a bajnokságban azonban eddig nem látszódik a fejlődés a csapaton, amely Banega mellett még a holland Hedwiges Madurót is megvette kétmillióért. A többi spanyol egyesület azonban szinte egyáltalán nem költött, ha igazolt is új focistákat, akkor csak kölcsönbe: így érkezett a brazil Éwerthon az RCD Espanyolba, a svéd Christian Wilhelmsson az RC Deportivóba, vagy az argentin Lionel Scaloni az RCD Mallorcába.

Alapvetően a Serie A-ban is a kölcsönszerződések a jellemzőek a téli mercatóban, de azért természetesen itt is akadtak kivételek. Elsősorban a Napolit kell említeni, az újonc gárda négy új szerzeménye ugyanis több, mint 22 millió euróba került! Főleg a másodosztályú Bresciától megvett középpályás, Daniele Mannini nyolcmilliós vételára tűnik nagyon magasnak, de az ugyaninnen érkezett bekk, Fabiano Santacroce is hatmillióba került.

A Fiorentina ugyan kilencmilliót költött (Manuel da Costa a PSV Eindhoventől, Daniele Cacia pedig a Piacenzától érkezett), de a klubnak mivel kis híján ugyanennyi bevétele is volt (Federico Balzarettit a Palermónak, Michele Pazienzát pedig éppen a Napolinak adták el), üzletileg nem jött ki rosszul a dologból.

Forrás: EPA
A Parma FC 5,7 millió euróért csábította haza a Sahtar Donecktől a válogatott csatárt, Cristiano Lucarellit

A Bundesligából természetesen a Bayern München emelkedett ki azzal, hogy 12 milliót fizetett a Sao Paulo FC fiatal középhátvédjéért, de ezúttal a többi német egyesület sem spórolt annyira. A Hertha BSC 4,5 millió eurót fizetett a brazil Raffaelért (a berliniek 2001 óta nem vettek ilyen drága focistát), az Eintracht Frankfurt pedig egyenesen klubrekordot döntött a brazil Grémio középpályásának, Caiónak a megvételével - ő 3,8 millió euróba került.

Franciaországban az Olympique Lyon vitte a prímet, a bajnokcsapat 7,2 millió euróért szerződtette a mexikói Cruz Azul argentin szélsőjét, César Delgadót, de csatlakozott még a francia klubhoz a Juve védője, Jean-Alain Boumsong is (hárommilliós üzlet) - igaz, az OL eközben 3,6 millió eurót is bezsebelt az RC Lenstól Nadir Belhadzsért.

A tíz legdrágább januári transzfer - a táblázatban a név után az eladó, majd a vevő klub, végül pedig a vételár szerepel (millió euróban). Csak azokat a transzfereket vettük figyelembe, amelyeknél a hivatalos vételárat is nyilvánosságra hozták.

Nicolas Anelka Bolton Wanderers Chelsea FC 19,9
Ever Banega Boca Juniors Valencia CF 18,0
Afonso Alves SC Heerenveen Middlesbrough FC 17,4
Alan Hutton Rangers FC Tottenham Hotspur 12,1
BrenoSao Paulo FC Bayern München 12,0
Braniszlav Ivanovic Lokomotiv Moszkva Chelsea FC 12,0
Mohamed Sissoko Liverpool FC Juventus FC 11,0
Jonathan Woodgate Middlesbrough FC Tottenham Hotspur 10,8
Martin Skrtel Zenit Szankt-Petyerszburg Liverpool FC 10,0
James McFadden Everton FC Birmingham City 9,0


www.infosport-focivilag.hu