Vágólapra másolva!
A két utolsó csoportmérkőzésen nem született meglepetés az Afrika-kupán, Angola és Tunézia szalonremit játszott egymással, és a két válogatott így be is jutott a legjobb nyolc közé - Szenegál és Dél-Afrika pedig szintén döntetlennel búcsúzott. A tornán most kétnapos szünet következik, vasárnap már az egyenes kiesés szakasszal folytatódik a küzdelem.

Az előző mérkőzésen aratott győzelmével Tunézia és Angola lépéselőnybe került a csoport másik két tagjával szemben, így sejteni lehetett, hogy nem fogják megerőltetni magukat egymás ellen. A tunéziaiak szövetségi kapitánya, a francia Roger Lemerre ki is hagyta a kezdők közül két legjobb támadóját, Jaszin Sihauit és Francileudo dos Santost, viszont az első két találkozóról eltiltás miatt hiányzott Amin Sermiti bekerült a csapatba.

Utóbbi az első félidőben még igyekezett is, hogy bizonyítsa: később is helye lenne a gárdában, de a többieken látszott, hogy tisztában vannak vele: a döntetlen maximálisan megfelel mind a két együttesnek. Az angolai kapus, Lama kevéssel a szünet előtt suta mozdulattal ütötte ki Kamel Zajem távoli lövését, de ezen kívül az első 45 percben nem sok minden történt - a második játékrészben pedig még kevesebb eseményt lehetett feljegyezni.

Az együttesek még jobban visszavettek a tempóból, és többnyire a középpályán passzolgattak, alig várva, hogy a játékvezető végre lefújja a meccset. A gól nélküli döntetlennel Tunézia az első, Angola pedig a második helyen ment tovább - a Fekete Antilopok történetük során először jutottak tovább a csoportküzdelmekből.

A szenegáliak és dél-afrikaiak tisztában voltak vele, hogy sorsuk a másik mérkőzés kezében van, és attól a találkozótól nem sok jót várhattak, de a jelek szerint a presztízs is elég nagy tét volt a számukra. A szenegáli kispadon most debütáló Lamine N'Diaye rögtön kemény kezű mesternek mutatkozott, mert kitette a keretből El Hadji Dioufot és Tony Silvát, mivel szerda este kicsit kirúgtak a hámból.

http://www.youtube.com/v/X_oeU_JbW8s&rel=1


A csatársorban Diouf helyén Henri Camara futballozott, aki rögtön az első percekben helyzetbe került, ám a dél-afrikai kapus, Moeneeb Josephs hárítani tudott. Ezt követően pedig a Bafana-Bafana vette át a kezdeményezést, és meg is szerezte a vezetést Elrio van Heerden találatával, akinek ez már a második gólja volt a tornán.

A folytatásban is Carlos Alberto Parreira együttese előtt adódtak a nagyobb lehetőségek, de elég volt egyetlen védelmi hiba ahhoz, hogy Szenegál egyenlítsen: az ezúttal a védelem tengelyében futballozó Aaron Mokoena elvétett egy előreívelést, és Henri Camara lecsapott a labdára, majd kilőtte a hosszú sarkot.

A második félidő is hasonlóan mozgalmasan alakult, mindkét kapu előtt adódtak helyzetek, és annak ellenére, hogy egyre nyilvánvalóbbá vált: egyik csapat sem fog továbbjutni, mind a két együttes meg akarta nyerni a találkozót.

http://www.youtube.com/v/bLiCASY2Usc&rel=1


A dél-afrikaiak kapusa egy térdsérülés miatt a második félidő nagy részében bicegett, és nem is ő végezte el a kirúgásokat, de Parreira nem cserélte le. A szenegáliak a hajrában már három csatárral támadtak, mégis majdnem Dél-Afrika talált be, Siphiwe Tshabalala beadása ugyanis a felső kapufát is érintve hagyta el a játékteret.

D csoport, 3. forduló:
Szenegál - Dél-Afrika 1-1 (1-1)
Kumasi, Baba Yara-stadion
v.: Kotey (ghánai)
Szenegál: Coundoul - Diatta, S. Diawara, I. Faye, Diagne-Faye, Sall, D. Kamara (Sougou, 82.), P. B. Diop (B. Gueye, 50.), P. M. Ba, H. Camara, Niang (Waigo, 60.). Szövetségi kapitány: N'Diaye.
Dél-Afrika: Josephs - Masilela, A. Mokoena, Morris, Moon (L. Davids, 81.), Dikgacoi, Modise, Tshabalala, Moriri (Chabangu, 70.), Van Heerden, Zuma (Fanteni, 91.). Szövetségi kapitány: Parreira.
gól: H. Camara (37.), ill. Van Heerden (14.)

Tunézia - Angola 0-0
Tamale, Tamale Sports-stadion
v.: Codjia (benini)
Tunézia: Kaszraui - Ben Fredzs, Haggui, Dzsaidi (Felhi, 75.), Zuagi, Mnari, Nafti, Zajem (Ben Difallah, 67.), Mikari, Sermiti, Dzsoma (Sihaui, 79.). Szövetségi kapitány: Lemerre.
Angola: Lama - Airosa (Loco, 69.), Ruí Márques, Kali, Asha, Zé Kalanga (Mendonca, 83.), André, Maurito (Mateus, 59.), Gilberto, Flávio, Manucho. Szövetségi kapitány: Goncalves.

A csoport végeredménye:
1. Tunézia 5 pont (5-3)
2. Angola 5 (4-2)
3. Szenegál 2 (4-6)
4. Dél-Afrika 2 (3-5)