Vágólapra másolva!
Nem csak a Bajnokok Ligájában, hanem az UEFA-kupában is elődöntőkre kerül sor a héten, és a semleges szurkolók többsége alighanem a Bayern München-Fiorentina "álomdöntőben" bízik - amihez azonban a Zenit Szankt-Petyerszburgnak és a Rangers FC-nek is lesz némi szava. Az oroszoknak Münchenben kellene olyan eredményt elérniük, ami reményt adhat a visszavágóra, a skótok pedig erősen tartalékosan készülnek a Fiorentina ellen.

A Rangers FC-nél már az is elég nagy problémát okozott, amikor kiderült, hogy a firenzeiek elleni hazai találkozón a csapatkapitány Barry Ferguson és a középpályás Kevin Thomson nem léphet pályára eltiltás miatt - de az igazi krach csak ezután ütött be Glasgow-ban.

Előbb ugyanis a kapus Allan McGregor (aki bombaformában védett a sorozatban), Lee McCulloch, Charlie Adam és DaMarcus Beasley dőlt ki a sorból, majd a hét végi, St. Johnstone FC elleni kupamérkőzésen Steven Naismith és Chris Burke is megsérült - nekik esélyük sincsen arra, hogy felépüljenek a Fiorentina elleni találkozóra. A csatár Kris Boyd a St. Johnstone elleni találkozót gyomorrontás miatt hagyta ki, nála legalább megvan a lehetőség arra, hogy játékra jelentkezik.

Ezzel együtt az Ibrox Parkban meglehetősen nehéz meccs vár a firenzeiekre (akiknél Marco Donadel hiányzik eltiltás miatt, Tomás Ujfalusi pedig sérülés miatt kénytelen kihagyni az összecsapást), hiszen a Rangers FC ebben a szezonban még csak gólt sem kapott az UEFA-kupában hazai pályán - más kérdés, hogy a skótok gólszerzéssel is hadilábon álltak.

Az eddig lejátszott 12 mérkőzésen mindössze 12 alkalommal vették be az ellenfelek hálóját, míg például a Fiorentina ugyanennyi találkozón 20 gólt ért el. A violák abban bíznak, hogy a Rangers elleni párviadal eddigi történelmük során jó előjelnek bizonyult: a Fiorentina eddig egyszer találkozott a nemzetközi porondon a glasgow-iakkal, még a KEK 1960-61-es kiírásában, és kettős győzelemmel ment tovább - majd megnyerte a trófeát is. Nem mellékesen, a firenzeiek edzőjét akkor Hidegkúti Nándornak hívtak.

A Fiorentina továbbjutásában bízik a Bayern München olasz csatára, Luca Toni is, aki nagyon szeretné, hogy a manchesteri fináléban egykori klubja ellen léphessen pályára a bajorokkal. A támadó azonban csütörtökön ennek érdekében a szurkolásnál többet nem tehet, hiszen eltiltás miatt ki kell hagynia a Zenit Szankt-Petyerszburg elleni elődöntő első felvonását.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy állandó csatártársa, Miroslav Klose szereplése is kérdéses sérülés miatt, akkor láthatjuk, hogy azért a Bayernnek nem lesz könnyű dolga - még ha a bajorok egyértelműen favoritnak is számítanak. A müncheniek holland középpályása, Mark van Bommel ugyanakkor törött orra ellenére is ott lesz a pályán: a játékos a szombati, Borussia Dortmund elleni kupadöntőn kapott egy ütést, de az orvosok tanácsa ellenére kihagyta az azonnali műtétet annak érdekében, hogy játszhasson a Zenit ellen.

Az orosz bajnokcsapat egyébként nincs valami csúcsformában, hazája bajnokságában az idén hat mérkőzésből mindössze egyet tudott megnyerni, és csak a középmezőnyben áll - legutóbbi három bajnokiján egyaránt döntetlent játszott. Münchenben ráadásul a válogatott hátvéd, Alekszandr Anjukov sérülés miatt nem léphet pályára, de Dick Advocaat gárdája az UEFA-kupában ebben a szezonban már túljutott egy német csapaton, ráadásul nem is akárhogyan: az előző körben a Bayer Leverkusen ellen idegenben nyert 4-1-re.

A csütörtöki program:
Bayern München (német) - Zenit (orosz)
München, Allianz Arena
v.: Lubos Michel (szlovák)
A várható kezdőcsapatok:
Bayern: Kahn - Lell, Lahm, Lucio, Demichelis - Van Bommel, Zé Roberto, Schweinsteiger, Ribéry - Schlaudraff, Podolski
Zenit: Malofejev - Sirl, Sirokov, Krizanac, Hubocan - Tyimoscsuk, Gyeniszov, Fajzulin, Zirjanov - Arsavin, Pogrebnjak

Glasgow Rangers (skót) - Fiorentina (olasz)
Glasgow, Ibrox Park
v.: Kirosz Vasszarasz (görög)
A várható kezdőcsapatok:
Rangers: Alexander - Whittaker, Weir, Papac, Cuellar - Davis, Hemdani, Dailly, Buffel - Cousin, Darcheville
Fiorentina: Frey - Jörgensen, Gamberini, Kroldrup, Gobbi - Kuzmanovic, Liverani, Montolivo - Santana, Pazzini, Mutu

www.infosport-focivilag.hu