Vágólapra másolva!
Vízummentességet kér szurkolói részére a Zenit labdarúgócsapata a május 14-ei UEFA-kupa-döntőre, melyet Manchesterben rendeznek. Az orosz klub azzal érvel, hogy várhatóan az orosz hatóságok sem kérnek vízumot a május 21-ei moszkvai Chelsea-Manchester United Bajnokok Ligája-döntőre elutazó szigetországi szurkolóktól.

A Zenit azt szeretné, ha érvényes belépővel rendelkező drukkerei minden adminisztratív nehézség nélkül beutazhatnának a szigetországba. A csapat vezetői az európai szövetségnek (UEFA) is jelezték kérésüket, és közleményük szerint Michel Platini, az UEFA elnöke támogatja törekvéseiket.

A BL-döntős vízummentesség sem biztos még, ám ha a törvényhozók is rábólintanak, az oroszországi fináléra döntőjére vízum nélkül utazhat be a mintegy 40 ezer brit szurkoló.

Az állami duma képviselői csütörtökön - amikor jóváhagyják Vlagyimir Putyin miniszterelnöki kinevezését - el kívánnak fogadni egy törvényt, amely felhatalmazza az államfőt, hogy bizonyos jeles eseményeknél elnöki utasítással "bevezesse a beutazás, az oroszországi tartózkodás és a kiutazás egyszerűsített rendjét".

Az indoklás szerint ezzel vonzóbbá akarják tenni Oroszországot, s a két angol együttes, a Manchester United és a Chelsea között lejátszandó döntő csak az alkalmat szolgáltatja az új törvényhez, amely azonban már a Szocsiban rendezendő 2014-es téli olimpiát is szem előtt tartja.

Csütörtökön viszont külön e törvény elfogadására összeül a parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács is, azt követően pedig ez lehet az első jogszabály, amelyet Dmitrij Medvegyev, a szerdán hivatalba lépő új államfő ír alá.

Ugyancsak a meccsel összefüggő fejlemény, hogy helyszínén, a Luzsnyiki-stadionban új, szétszedhető gyepet raktak le. A döntő után azután a természetes gyepet újra felszedik, s a pályát a régi helyett új műgyeppel borítják be.

Azután kerülhet vissza szükség esetén a természetes gyep - közölték az illetékesek. Hozzátették: annak használata azzal jár, hogy a pálya 30 centiméterrel magasabban lesz az eddiginél.