Vágólapra másolva!
A Manchester United sikereinek kapcsán elsősorban a fantasztikus támadószekciót szokás emlegetni, és tény, hogy a MU bajnoki címében a Cristiano Ronaldo, Carlos Tévez, Wayne Rooney alkotta triónak nagy szerepe van. A védelem azonban legalább ennyire kiemelkedően teljesített, főleg Rio Ferdinand remekelt, aki idén harmadik bajnoki címét ünnepelhette a manchesteriekkel.

A Peckham nevű városrész Londonban nem éppen a legjobb hírű környékek közé tartozik: az angol főváros déli részén található negyed neve leginkább pár bűntény miatt ismert a brit közvélemény számára. Nem csoda, hogy az ezen a környéken született Rio Ferdinandnak sem volt egyszerű a gyermekkora, és saját elmondása szerint csak a szüleinek köszönheti, hogy ilyen sokra vitte. Rio édesapja, Julian Ferdinand (aki St. Lucia szigetéről származik) szabóként dolgozott, és bár sohasem vette feleségül gyermekei édesanyját, Janice Lavendert, sőt, kilenc évvel a Manchester United védőjének születése után el is költözött a családtól, mindig is kivette a részét a gyereknevelésből. Gyakran előfordult például, hogy ő vitte el a citromsárga bogárhátújával Ferdinandot az iskolából az edzésre, majd haza.

Forrás: Getty Images

Rio ugyanis tehetséges focistának bizonyult, bár koordinált mozgását eleinte nem csak a sportban próbálta meg kamatoztatni, hiszen négy éven keresztül a Központi Balettiskola tanulója is volt - de végül a labdarúgás mellett tette le a voksát. Először a Queen's Park Rangersben pallérozódott, de 15 esztendősen a West Ham Unitednél kötött ki, amely mindig is híres volt a remek utánpótlás-neveléséről. A Kalapácsosoknál gyorsan inasszerződést kapott, ami heti 29 fontos fizetést jelentett a számára - mindez tizenévesen óriási összegnek számított, ráadásul belecsöppent egy számára teljesen új közegbe. Ferdinand egyike volt az utolsó olyan ifjúsági garnitúrának, akik még a klasszikus brit rendszerben nőttek fel, vagyis többek között pucolták a felnőttcsapat tagjainak cipőjét - ugyanakkor a piázási, bulizási szokásokat is elleshette a nagyoktól.