Vágólapra másolva!
A skóciai napilapok nagy terjedelemben számolnak be a Hearts labdarúgócsapatának edzőkérdéséről. A skót Premier League-ben szereplő együttes elsőszámú jelöltje László Csaba, a Ferencváros egykori trénere, akit a hírek szerint a klub kivásárolna az ugandai szövetségi kapitányi posztról.

Csütörtökön komoly tárgyalásokon vett részt Skóciában László Csaba, az ugandai labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki az elsőszámú jelölt a Hearts együttesének kispadjára.

Az erdélyi születésű, 44 éves szakember a klub néhány vezetőjével találkozott a játékosokkal, megtekintette az edinburgh-i klub központját és akadémiáját. "a Heart of Midlothian Football Club megerősíti, hogy tárgyalásban áll László Csabával" - áll a klub közleményében, hozzátéve, hogy végre pont kerülhet a hét hónapja tartó edzőkeresés végére.

A klub nemcsak László fizetését négyszerezné meg, s adna heti 4000 fontot, de a 2010-ig érvényes afrikai szerződéséből is kivásárolná a szakembert.

A hírek szerint László Csaba azt szeretné, ha az ugandai U20-as válogatottnál dolgozó Jackson Mayanja lenne a segítője, sőt három válogatott játékosát is Skóciába vinné. A kiszemeltek közül a balhátvéd David Obua a dél-afrikai Kaizer Chiefs, a védő Hassan Wasswa az etióp St. George, míg a csatár Geoffrey Massa az egyiptomi al-Masra játékosa.

Az ugandaiak közben már siratják sikeredzőjüket.

"Tisztában vagyunk vele, hogy László Csaba elhagy bennünket, de mit tehetnénk? Nagyon jó munkát végzett nálunk, sok sikert kívánok neki Skóciában is" - mondta a szövetség főtitkára, Charles Masembe.

Lawrence Mulindwa elnök szerint László hibát követ el, ha távozik. "Mondtam Csabának, hogy hibás lépésre készül. Ha nem érzi jól magát nálunk, akkor nem tarthatom itt erővel."

Így nyilatkozott a válogatott sajtófőnöke, Rogers Mulindwa is. "Egyértelmű, hogy a futballban nemcsak a játékosok, az edzők is minél több pénzt akarnak keresni. Nem állíthatjuk meg a kapitányt, de véleményem szerint hibát követ el. Egy mérkőzésre áll a válogatottal attól, hogy kvalifikálja magát az Afrikai Nemzetek Kupájára. Ha ez sikerülne, még több pénzt kaphatna."

Érdekesség, hogy László Csaba nem először kerül a Hearts látókörébe. Még a Ferencváros edzőjeként 2004 decemberében, UEFA-kupa-mérkőzésen érkezett Skóciába, akkor a Fradi 1-0-ra nyert, de a sajtó elsősorban a találkozó utáni botrányra emlékezett.

A lefújást követően a két szakvezető lökdösődni kezdett, László szerint John Robertson megrúgta őt, a skótok akkori trénere szerint viszont egyszerűen a lábára lépett a magyar edző. Lászlót egy évvel később hírbe hozták a klubbal, ám ő végül Ugandába szerződött.

A magyar válogatottnál Lothar Matthäus segítőjeként tevékenykedett szakembert Ugandában varázslónak tartják, a nemzeti együttest ugyanis a világranglista 167. helyéről a 91. pozícióig vezette.