Vágólapra másolva!
Az átigazolási időszakokban rendre az élvonalból kiesett klubok jobb futballistái felé fordul a figyelem, a kapósabb játékosok ilyenkor választhatnak: megpróbálják visszasegíteni csapatukat az első osztályba, vagy inkább máshol próbálnak szerencsét? A topligák friss kiesőinél, bár az elszerződésre még bőven van idő, mostanra sokan az utóbbi megoldás mellett döntöttek.

Főleg azoknál az egyesületeknél kerül napirendre a játékosok szétszéledése, az öltözők átmeneti kiürülése, amelyek meglepetésre kerültek a kiesők közé, márpedig ilyenekből több is akadt a legnevesebb Európai bajnokságokban: az RC Lens a 2006-2007-es idényben ötödik, a Real Zaragoza és az 1. FC Nürnberg hatodik, az Empoli FC hetedik, a Reading FC pedig nyolcadik lett hazája élvonalában, hogy aztán a legutóbbi idény végén kizuhanjanak onnan.

Elsősorban ezen csapatok legjobbjai döntöttek a távozás mellett, a legnevesebb futballisták Zaragozából távoztak. A kék-fehéreknél elsősorban a középpálya gyengült meg jelentősen, Pablo Aimarért a Benfica 6,5 millió eurót fizetett, honfitársa, a tavaszra Argentínába kölcsönadott Andrés d'Alessandro sem tért vissza (inkább a brazil SC Internacionalt választotta), a brazil Matuzalemet a Lazio vette kölcsön a 2008-2009-es idényre, de a Bajnokok Ligája-szereplés lehetősége elég csábító volt az örök cserének számító Óscar Gonzáleznek is, hogy a görög Olimpiakoszhoz tegye át székhelyét.

A támadósorból egyelőre csak Éwerthon távozása biztos - őt a Primera División egyik újonca, a Malága CF vette kölcsön -, de a kezdő támadópáros tagjai, Ricardo Oliveira és Diego Milito is foglalkoznak a távozás gondolatával, érdeklődőkben nincs hiány...

Ilyenkor persze a légiósok válnak meg könnyebb szívvel a másodosztályúvá visszaminősült csapattól, az 1. FC Nürnbergtől például kilenc távozott, köztük a három veterán cseh, Jan Koller, Jaromír Blazek és Tomás Galásek. A csapat szurkolói mégsem őket sajnálják legjobban, hanem a bosnyák válogatott Zvezdjan Misimovicot, aki tíz szerzett góljával a gárda egyik legjobbja volt az elmúlt szezonban, nem véletlen, hogy a támadó középpályás a VfL Wolfsburgnak négymillió eurót is megért.

Az RC Lensnál a megújulás lehetőségeként fogják fel a második vonalba kerülést, ennek megfelelően több régi motorost is elengedtek: a csapatot négy szezonon át szolgált brazil középhátvéd, Hilton az Olympique Marseille-be igazolt, a klub színeiben majd 200 bajnokit játszott mali hátvéd, Adama Coulibaly kétmillió euró ellenében szerződött az AJ Auxerre-be, és elhagyta a klubot a két veterán középpályás, Olivier Monterrubio és Eric Carriere is.

A Sang et Or-nál ezen felül leginkább a Valenciennes FC-vel üzleteltek, három tapasztaltabbnak számító futballista, Eric Chelle, Sébastien Roudet és Geoffrey Doumeng a vörös-sárgákhoz került, cserébe az élvonalbeli klubnál pallérozódik tovább három fiatal tehetség, Seid Khiter, Jonathan Lacourt és a szerb Milan Bisevac.

Az Empoli FC eddig négy futballistáját veszítette el, az AC Milan nevelésének számító két fiatal játékost, az utánpótlás-válogatott védőt, Ignazio Abatét és a középpályás Luca Antoninit klubjuk visszavásárolta, az előző szezon egyik nagy olasz felfedezettjét, a Juventustól kikölcsönzött Sebastian Giovincót sem tarthatták meg, míg a hátvéd Andrea Raggit a Palermo szerződtette. A kivándorlásnak azonban még nincs vége, az előző idényben hét gólig jutott csatárt, Nicola Pozzit a Sampdoria csábítja.

Eddig a Reading FC volt az a klub, amelyik a legnagyobb sikerrel tartotta meg alapembereit, Steve Coppell gárdájából egyelőre csak Dave Kitson távozott, akiért 5,5 millió fontot fizetett a Stoke City, ami az újoncgárdánál új átigazolási rekordot jelent.

Forrás: Getty Images

A válogatottban tavaly bemutatkozott balhátvédet, Nicky Shoreyt több élvonalbeli csapattal is kapcsolatba hozták az utóbbi időben, erre is reagálva a menedzser hétfőn az nyilatkozta, a következő három hétben minden játékosa döntse el, eligazol-e, mert utána már csak az augusztus 10-én esedékes bajnoki rajtra koncentrál a csapattal - mellesleg bevallotta, hogy a gólvágó Kitsont is nehéz szívvel engedte el, és nem örülne, ha mások is követnék a példáját.

A szintén a Premier League-ből kiesett Birmingham City eddig két játékosáért kasszírozott nagyobb összeget: a Wigan Athletic 3,5 millió fontot fizetett Olivier Kapóért, míg Fabrice Muambáért ötmilliót sem sajnált a Bolton Wanderers. Ennél is magasabb összeget adott ki a francia bajnok Olympique Lyon a kiesett FC Metz fiatal tehetségéért, Miralem Pjanicért, a bosnyák támadón nyolcmillió eurót keresett nevelőegyesülete.

A Livornónak két, az Európa-bajnokságon is részt vett játékosáról kellett lemondania, a horvát válogatott védő, Dario Knezevic a Serie B helyett a Juventus FC-t választotta, a kapus Marco Ameliáért a Palermo fizetett hatmillió eurót. A szicíliaiak szerződtették a szintén kiesett Parma FC csatárát, Igor Budant is, de elhagyta az egykor szebb napokat látott egyesületet a két tehetséges középpályás, Andrea Gasbarroni (Genoa) és Davide Dessena (Sampdoria), kettejükért a klub majd kilencmilliót kapott.

Forrás: Getty Images

A számokkal való dobálózás viszont az edzőket ritkán deríti jobb kedvre, főleg, hogy a fent említett gárdákkal szemben többnyire elvárás az azonnali visszajutás az első osztályba, akkor is, ha legjobb játékosaik már messze járnak. "You can't buy goals", azaz "nem vásárolhatsz gólokat", mondta a readingi Coppell egyik legjobb csatára eladása után, és igaz ez a feljutásra magára is - annak a kulcsa inkább az adott csapat magjának együtt tartása lenne.

www.infosport-focivilag.hu