Vágólapra másolva!
A spanyol válogatott szinte végig ugyanazzal a kezdő tizeneggyel játszotta végig és nyerte meg az Európa-bajnokságot, és a Liverpool FC játékosa, Xabi Alonso többnyire csak csereként állt be a mérkőzéseken. Ennek ellenére társaihoz hasonlóan óriási hatással volt rá a diadal, még ha egyelőre nem is tudta feldolgozni a történteket.  

- A spanyol válogatott immár 21 mérkőzés óta veretlen, és az Eb-n úgy nyerték meg a meccseiket, hogy az ellenfél szinte el sem tudta venni önöktől a labdát...
- Tény, hogy jól ment a játék a selejtezőkben és a kontinensviadalon is. A védelmünk fantasztikus volt, és a középpályán Marcos Senna is pazar munkát végzett, így nagyon kevés gólt kaptunk. A támadó szekcióban pedig a jelek szerint sikerült megtalálni a tökéletes egyensúlyt, mindenki tudta, hogy mi a dolga, és keményen dolgozott a csapat érdekében. Mindenki, még a kispadon ülők is, az első pillanattól kezdve ugyanazért a célért küzdöttek.

- Egy ilyen torna megnyeréséhez rengeteg apró dolognak kell egyszerre összejönnie.
- Maximálisan egyetértek. Ez a győzelem megmutatta a spanyol labdarúgás igazi erejét, de a diadal nem a semmiből jött. Már régóta ezen a szinten játszottunk, és az elmúlt időszakban bármelyik nagy nemzetközi tornán szerepelt spanyol válogatottban benne volt a végső győzelem lehetősége. A különbség csupán annyi volt, hogy korábban valamilyen tényező ellenünk dolgozott: vagy a bírói döntések nem kedveztek nekünk, vagy a külső körülmények nem voltak megfelelőek, esetleg valamelyik kulcsember volt rosszabb formában sérülés miatt. Most viszont egyetlen ilyen hibapont sem volt, de lehet, hogy ha csak egy tényező másként alakul, akkor nem a miénk az aranyérem.

- Akkor nem mondaná, hogy jobbak voltak a többieknél?
- Azt nem nekem kell megítélni, hogy jobbak voltunk-e, de hogy megérdemelten lettünk bajnokok, abban biztos vagyok. Minden egyes mérkőzésünket megnyertük, mégpedig teljesen megérdemelten, és ezért lettünk Európa-bajnokok.

- Gondolja, hogy a spanyol győzelem egy jelzés lehet arra, hogy megváltozik a trend a nemzetközi futballban, és nem csak 190 centi magas középpályásokat látunk majd a pályán?
- Nem hiszem. Úgy vélem, hogy továbbra is rengeteg játékstílusnak és taktikának megvan a maga létjogosultsága. A mi esetünkben csak arról volt szó, hogy a rendelkezésünkre álló futballisták erre a játékra voltak a legalkalmasabbak. Nem hiszem, hogy a mi stílusunkat sok más gárda tudná utánozni.

- Milyen tanulságot vont le az Eb-szereplésből?
- Egyelőre semmilyet, csak élvezem a diadalt. Hihetetlen érzés, és mindannyian álomvilágban járunk - látnia kellett volna, hogy milyen ünneplést csaptunk a lefújást követően az öltözőben. Még nem tudtam feldolgozni a történteket, de ha lesz időm rá, akkor biztosan át fogom gondolni, hogy mit is tanultam az Eb ideje alatt. Most viszont csak az számít, hogy mi vagyunk a bajnokok.

- És hogyan folytatódik a pályafutása? Mi történik majd, amikor visszatér a nyaralásából?
- Nem tudom. Most nem is gondolkozom rajta, hanem igyekszem kipihenni magam. Csak ezt követően kezdek el töprengeni a hogyan továbbon.

Forrás: www.guillembalague.com
www.infosport-focivilag.hu